Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ СРЕБРЕНИЦА: Угледни амерички професор на страни Срба, против Бошњака

0

Едвард Херман, угледни амерички професор и блиски сарадник чувеног Ноама Чомског, тврди да су Срби у Сребреници стрељали од 500 до 1.000 војно способних Бошњака, а нипошто 8.372 особе свих узраста, што тврде званично Сарајево и западна пропаганда.

У интервјуу за канадски сајт „Глобал рисерч“ Херман истиче да је и тих 500 до 1.000 убијено из освете због 2.383 масакрирана српска цивила у том крају од 1992. до 1995.

Највећи део тих злодела починиле су снаге ратног команданта Армије БиХ за Сребреницу Насера Орића, који је ових дана ослобођен сваке кривице.

– Процена је да је било више од 150 српских села која су потпуно збрисана, а једна студија открива имена 2.383 српска цивила који су убијени од 1992. до 1995. године. Могли бисмо то назвати „први масакр у Сребреници“. Запад тврди да је јула 1995. у масакру у Сребреници погубљено 8.000 бошњачких мушкараца и дечака, што никада и нигде није доказано. Тела пронађених у гробницама има око 2.500. Многа тела имају ране настале погибијом у борби.

Приметићете да су то све били мушкарци и војници, за разлику од оних раније убијених 2.383 српских цивила, међу којима има и много жена и деце. Истина је заправо да је у Сребреници стрељано од 500 до 1.000 војно способних Бошњака, и то као освета за оне масакриране Србе – наглашава професор Херман, који годинама истражује ратна дешавања у Сребреници.

Још један важан податак о масакру у Сребреници, како подвлачи амерички стручњак, јесте чињеница да је она само на папиру била демилитаризовано подручје.

– Војници, босански муслимани улазили су у Сребреницу и околна села без проблема и убијали српске цивиле. Ово је све било потпуно занемарено у западним медијима. Испало је као да су Срби одједном дошли тамо у јулу и почели произвољно да убијају – закључује Херман.

Западу треба мит о Сребреници

У разговору за недељник „Печат“ Херман је пре неколико година навео да је Западу неопходно да одржава мит о Сребреници живим.

– Сребреница је направљена као симбол злог непријатеља: она показује колико су до сржи зли и окрутни непријатељи САД и Запада. Ратко Младић је представљен као веома лош човек, одговоран за убиства у Сарајеву, за Сребреницу и многе страшне ствари. То је стандардни поступак инаугурисан када су се САД и НАТО укључили у рат – навео је Херман.