Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ШАЉЕ ВОЈСКУ ПРЕД РУСИЈУ, а Москва им поручила да спрема нуклеарни одговор

0

Сједињене Америчке Државе најавиле су да ће распоредити Други коњички пук у НАТО бази у Пољској, на свега 150 километара од границе са руском енклавом Калињинград, а Москва је најавила оштар одговор.

Иако из Вашингтона поручују да распоређивање војске САД у Пољској има чисто одбрамбени став, Москва оптужује западни савез да „нарушава безбедност Русије“ и да ће предузети кораке да се заштити.

Као одговор на размештање додатних војника недалеко од руске границе Владимир Шаманов, шеф одбрамбеног комитета доњег дома руског парламента, рекао је да ће Москва размотрити распоређивање додатних ракета типа Искандер, способних да носе нуклеарне бојеве главе, на западне границе своје земље.

Шаманов је рекао и да гомилање америчких трупа у региону представља предуслов за успостављање неке врсте утврђења, и да Русија неће жмурити, већ да ће предузети одговоарајуће мере.

Кремљ је оптужио НАТО и да овим потезом крши споразум који је 1997. године потписао тадашњи председник Борис Јељцин са америчким колегом Билом Клинтоном и лидерима 15 других НАТО чланица. Потписани споразум сматра се мапом односа две државе по којем две стране не посматрају једна другу као противнике.

Други коњички пук који носе надимак „Коњаници“, активна су оклопна и пешадијска јединица америчке војске, која спада под европски корпус. База им је у Немачкој а мото ове јединице гласи „Увек спремни“. Ова јединица, која има историју још од грађанског рата и индијанских ратова у Америци, током хладног рата је имала задатак да надзире границу дуж „Гвоздене завесе“ све до 1991. године.

Јединица је учествовала и у Заливском рату 1990. године када је била размештена у Саудијској Арабији, где се по први пут после 45 година нашла у борби, у окршају са ирачким трупама, где су пробили одбрамбени фронт противника за 250 километара. „Коњица“ је 1997. године добила задатак да се распореди у Босни и Херцеговини, а били су укључени и у рат у Ираку и Авганистану.

Током састанка који је одржан у понедељак у Букурешту, НАТО је најавио и формирање јединице коју ће чинити припадници 10 нација у Румунији, недалеко од Црног мора, на којем се Русија и Запад годинама утркују за остваривање утицаја. Односи Русије и Америке драстично су погоршани током администрације бившег председника САД Барака Обаме, као и након додатних санкције Русији овог лета, након којих је почео прави дипломатски рат између две силе.