Прочитај ми чланак

НАТО ЋЕ ТЕК ДА НАС УБИЈА: До 2020.г. дуплираће се у Србији број оболелих од рака

0

Осиромашени уранијум из НАТО бомби најјаче дејство има после 20 година, што значи да нас 2020. чека драстичан раст броја оболелих од рака. Бојим се да ћемо тада имати 70.000 оболелих од карцинома годишње, уместо садашњих 36.000, каже проф. др Слободан Чикарић.

Број оболелих од карцинома у Србији дуплираће се до 2020. године, јер ће тада дејство осиромашеног уранијума у нашој земљи бити најјаче, упозорава проф. др Слободан Чикарић! Према његовим речима, тада би број оболелих од рака у Србији са садашњих 36.000 могао да се попне на чак 70.000!

Ове апокалиптичне прогнозе професор Чикарић темељи на чињеници да осиромашени уранијум, када контаминира неку зону, најјаче дејство има после 15 до 20 година. То значи да ће за две до три године његов утицај на здравље људи у Србији достићи врхунац.

Мењају дејство

Чикарић напомиње да радиоактивне честице које су затровале нашу земљу током година мењају своје дејство и изазивају потпуно другачије типове малигнитета.

– Научно је доказано да осиромашени уранијум у првих пет до десет година има нешто слабије дејство и тада код човека углавном напада осетљивија, мекша ткива, попут лимфних чворова и коштане сржи. Због тога смо у периоду после 2005. имали епидемију лимфома и леукемије и пораст смртности од ових малигнитета за скоро 140 одсто.

Међутим, после 15 до 20 година од присутности у некој средини, дејство осиромашеног уранијума се појачава, долази до врхунца и тада напада чак и најотпорнија ткива људског организма. У том периоду очекујем раст такозваних солидних, чврстих тумора, који нападају углавном унутрашње органе и мозак – упозорава Чикарић и додаје да су прорачуни до којих је дошао готово апокалиптични:

– Бојим се да ћемо око 2020. године имати праву епидемију рака и да ће се број оболелих дуплирати, са садашњих 36.000 на чак 70.000! То је невероватна, катастрофална бројка, али не чуди, јер је Србија већ сада далеко изнад европског просека по расту броја оболелих од карцинома. Код нас на 100.000 људи од карцинома оболи 5.500, док је европски просек око 2.000 – открива Чикарић.

Онколог и директор Завода за јавно здравље у Зрењанину Здравко Ждрале објаснио је за наш лист да се од 2020. године може очекивати нагли пораст тумора мозга, јетре, бубрега, панкреаса…

– Та алармантна статистика о дуплирању броја тумора 2020. године нажалост је тачна. Разлог томе је што ће поред карцинома лимфних жлезда и крви, који су већ годинама у порасту јер су та ткива најосетљивија, нагло порасти и број такозваних солидних тумора, којима је требало двадесетак година да се развију и захвате органе. Ту спадају веома озбиљни тумори мозга, плућа, јетре, панкреаса, бубрега, дебелог црева, желуца, као и дојке код жена – каже Ждрале.

Велика смртност

Према његовим речима, солидни тумори се веома тешко лече, па се може очекивати и пораст смртности од њих.

– Ови тумори су изузетно опасни и, када једном захвате неки од набројаних органа, постају незаустављиви и готово их је немогуће лечити. Битно је и да људи знају још једну ствар – експанзија солидних тумора неће довести до тога да се смањи број оних који захватају лимфне жлезде и крв, већ ће нас свом снагом ударити и једни и други – упозорава Ждрале.

Како делује осиромашени уранијумПосле 5 до 10 година:

– Делује на мекша ткива, изазива углавном системске малигнитете попут лимфома и леукемије
После 15 до 20 година:

– Делује на чврста ткива, изазива солидне туморе, попут тумора мозга, јетре, панкреаса…

Чувајте се и пиралена

Здравко Ждрале напомиње и да осиромашени уранијум није једина супстанца која је довела до ове здравствене катастрофе.

– Поред осиромашеног уранијума, на настанак солидних тумора у огромној мери утицао је и пирален, који се излио после бомбардовања трафостаница. Ова супстанца је директни узрочник тумора мозга – објашњава Ждрале.