Прочитај ми чланак

ЧАНАК: „Понашање ЕУ по питању Каталоније и Косова лицемерно“

0

Београд -- Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак рекао је да је понашање Европске уније по питању Каталоније и Косова лицемерно.

„Лично мислим да је то једно велико лицемерје ЕУ и то лицемерје о коме озбиљно треба поразговарати“, рекао је Чанак за Радио-телевизију Војводине и додао да је од евроентузијасте постао еврореалиста, али да и даље сматра да је ЕУ решење за Србију.

Говорећи о тежњама Каталоније да прогласи независност од Шпаније, Чанак је оценио да је између оних који су за јединство и оних који су за самосталност „неко морао да стане“.

„ЕУ је показала да не жели да посредује у таквом неспоразуму. Од споља се није појавио нико ко би био довољно кредибилан да тако шта учини“, рекао је Чанак и додао да сматра да би и за ЕУ и за Каталонију било штетно да та шпанска покрајина прогласи независност, док је за Мадрид, према његовим речима, штетно да „настави политику коју је водио, а то је политика игнорисања постојања питања Каталоније“.

Говорећи о посети председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији, Чанак је рекао да је увек добро правити пријатеље и да је Турска држава која има 80 милиона становника, представља огроман привредни потенцијал и може бити веома значајан економски партнер.

„Имао бих што шта да кажем на рачун унутрашњих односа у Турској и улоге господина Ердогана у свему томе, али његове топле речи у смислу развоја су сигурно важна ствар“, рекао је Чанак.

Упитан да ли би Србији неко из ЕУ могао да замера што тежи сарадњи са Турском, Чанак је рекао да Европа овог тренутка има много већих и горућих проблема.

„Да ли ми треба да будемо већи католици од папе, одбијајући због евроинтеграција разговоре са Турском, док са друге стране сама ЕУ прави покушаје да омекша односе са Турском, на питању сопствене земље, чланице ЕУ (Кипра)?“, упитао је Чанак.

На питање о ранијој изјави Ердогана да је Косово Турска, Чанак је рекао да је природно да Турска, својом величином и економским потенцијалима, тежи да има утицај на Балкану и да сматра да је Ердоган раније покушао да пошаље поруку да ће Турска инвестирати свој политички утицај у поједине регионе на Балкану, а да заузврат очекује „некаква своја упоришта на Балкану“.