Прочитај ми чланак

У СПО-у, ВУКА ДРАШКОВИЋА УБЕЂЕНИ: Слободан Милошевић је масовни убица!

0

Након предлога који је изнео Ивица Дачић, да се Слободану Милошевићу подигне споменик у Београду, критике опозиционих странака се нижу једна за другом.

Огласила се, наиме, Лига социјалдемократа Војводине, чији лидер је Ненад Чанак и оценила да је изјава председника СПС да би Слободану Милошевићу требало подићи споменик у Београду,само „наставак грубих провокација и увреда грађана“.

У саопштењу које је потписао потпредседник ЛСВ Александар Јовановић, наводи се да управо грађани „себи не дозвољавају да забораве страхоте и понижења“ која су трпели у време владавине „тог диктатора“.

– Место у Алеји заслужних грађана, које Дачић прижељкује за Милошевића, значило би несагледиву срамоту Србије пред собом и пред светом, али и неопростиву увреду за све оне који су својим делима заиста задужили ову земљу и друштво- пише у саопштењу.

Председник социјалиста раније се заузео за то да се Милошевићу подигне споменик у главном граду, што је подржао и министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин.
 
Он је подсетио на дугогодишњу иницијативу ЛСВ, којом су тражили да се у Србији након ратова деведесетих изврши лустрација.

– Да је у Србији било лустрације, Дачић и многи други данас би вероватно имали јасно уписано место у историји бешчашћа и никоме не би падало на памет ни да на глас размишља на тему Милошевићевог споменика- додао је ЛСВ.
 
Упозорили су да је тај предлог једнак као и „појављивање хашких осуђеника на одређеним јавним скуповима у присуству званичника Србије“.

– То представља наставак рестаурације целокупног Милошевићевог апарата који се привремено склонио након 5. октобра 2000. године и покушај амнестије те политике – поручио је Јовановић и додао да ЛСВ неће „ћутке гледати на све то“.
 
Српски покрет обнове успротивио се данас предлогу СПС и Ивице Дачића да у Београду буде подигнут споменик Милошевићу.
 
– Предлог са места министра спољних послова Србије за подизање споменика серијском убици, због чијих су злочина и политике Србију били одбацили и Европа и цео демократски свет, антидржавно је деловање и минирање званичне проевропске политике Владе Србије. То би био споменик рату, државном тероризму, мржњи, злочинима широм убијене државе и отворено ругање свим жртвама и њиховим породицама- наводи се у саопштењу СПО.

Та странка је оценила да је Милошевић био кривац за распад СФРЈ и ратове деведесетих година, уништење српске привреде и друштвено и културно назадовање, губитак Косова, санкције и изолацију, као и убијање политичких противника, пре свега функционера и чланова СПО.

СПО је додао да је Милошевић правоснажним судским пресудама означен као налогодавац убиства бившег председника Србије Ивана Стамболића и убиства четири функционера СПО на Ибарској магистрали 2000. године.