Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ДА ИХ ВРАТЕ У КАМЕНО ДОБА: Влада прогласила Златибор Парком природе

0

Влада Србије данас је донела уредбу којом је Златибор проглашен Парком природе, односно заштићеним подручјем од изузетног значаја.

На подручју Парка природе „Златибор“, како је предвиђено уредбом, није дозвољено обављати радове и активности за које се у складу са законом који се уређује заштита природе утврди да могу оштетити популације, заједнице и станишта биљних и животињских врста.

Такође су забрањени радови који могу да наруше природне процесе и еколошку целовитост подручја или значајно неповољно утичу на естетска и културно историјска обележја подручја и животну средину.

Парк природе „Златибор“ обухвата простор на територији Чајетине, Ужица, Нове Вароши и Прибоја.

Тим заштићеним подручјем управљаће предузеће Србијашуме.

На овај начин републичка влада има намеру да спречи даљи развитак туризма на овој планини и тако заустави позитивне трендове на Златибору. У општини Чајетину, на којој се налазе већина туристичких објеката, у којој је на власт опозициона Здрава Србија, предвођена Миланом Стаматовићем, само у овој години се преко 260 људи више доселило, него одселило, док је наталитет, за разлику од свих општина у Србији, где је на власт СНС са својим сателитима, позитиван – више се рађа деце него што умири старији. Зато и не чуде први коментари Златибораца, који су чули за уредбу Владе Србије, о проглашењу Златибора Парком природе, да је то учињено са намером да се они врате у камено доба, да би их се раселило и њихова земља дала јефтино сумњивим страним (пре свега арапским) инвеститорима и пословним људима, контровезних биографија, који су блиски владајућем режиму СНС-СПС.

ЗЛАТИБОР – ТУРИСТИЧКО МЕСТО БР 1. У СРБИЈИ

Завод за статистику је у петак, 29.септембра објавио најновије податке о туристичком промету. Златибор је у првих осам месеци ове године имао 527560 остварених ноћења што је за 6,5% више у односу на 2016.годину. Истовремено Златибор је преузео и примат од Врњачке Бање као туристичко место са највећим бројем ноћења у току 2017.години са 12.891 ноћења више од Врњачке Бање.

У ових осам месеци Златибор је посетило 136.987 туриста што је 7.3% више у односу на 2016.годину. Домаћи туристи су и ове године били у већини тако је Златибор посетило 103.082 домаћих и 33.905 страних туриста. Што се тиче броја страних гостију Златибор је забележио повећање од 10,4% и тако је и у овој категорији престигао Врњачку бању.