Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нисмо и нећемо уводити санкције Русији

0

Србија није уводила и неће уводити санкције Руској Федерацији, поновио је данас у Њујорку председсеник Републике Александар Вучић

рбија није уводила и неће уводити санкције Руској Федерацији, поновио је данас у Њујорку председсеник Републике Александар Вучић.

Он је за ТВ Пинк, упитан да ли би, у контексту отврања поглавља 31 у преговорима са ЕУ, могло да дође до притисака да Србија уведе санкције Русији, као што спекулишу поједини медији, рекао да Србија није и неће уводити санкције Русији.

НИЈЕДАН ПОЛИТИЧАР У ПЕТ ГОДИНА НИЈЕ НАПАДНУТ

У протеклих пет година, није убијен ниједан од наших политичких противника. а нико није ни нападнут, рекао је председник Александар Вучић упитан да прокоментарише наводе лидера Двери Бошка Обрадовића да је СНС отац политичког насиља.

„Нико од њих у последњих пет година није нападнут нити је полиција изведена на њих, чак и када су се понашали незаконито и одржавали скупове које нису пријављивали и то данима, недељама и месецима. То су чињенице. Није у наше време убијен Ранко Панић него у време коалиционих партнера, поменуте господе и многих других и то се крила смрт човека и нико није смео да пита зашто је убијен и како је страдао“ навео је Вучић.

Председник Србије то је рекао за ТВ Пинк у Њујорку одговарајући на питања уз оцену да политички противници владајуће странке „сањају снове“ да ће неко њих из власти поубијати на улици…

„Све што виде је мржња, и то како ће да туку неког“, рекао је председник и додао да се они нису извинили новинаркама које су претучене на протесту Двери испред Пинк ТВ .

„Они су рекли да нису претукли Гордану Узелац, био сам у болници и видео сам девојку која се тресла од страха, 24 сата пошто је била страшно нападнута“, рекао је Вучић.

Уместо да кажу извините, рекао је Вучић и додао уместо тога покушавају да траже оправдање и да нападају неке друге.

„Видим да физички прете господину Митровићу и многим другима. Не брините, нити су они храбри, нити су они јаки, нити ће они икада то да ураде…све то верујте ми говори много више о њима него о нама који радимо и боримо се за своју земљу“, уверен је председник.

ВУЧИЋ: ЗАДОВОЉАН САМ, ВИШЕ ОД 50 СУСРЕТА, ДОБРИ САСТАНЦИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на крају вишедневне посете Њујорку где је учествовао учешћа на Генералној скупштини УН, да је веома задовољан јер је имао прлику да се састане са бројним светским лидерима, али и да размени речи са људима који имају утицај и различита виђења на догађања на Балкану.

„Веома сам задовољан свеукупном посетом Њујорку и покусаћемо да направимо комплетан списак свих разговора које смо имали, од државника, председника, премијера, министара, људи који припадају различитим организацијама“, казао је он.

Током боравка у Њујорку председник Србије састао се са више од 50 званичника земаља и организација света.

Разговарао је и са Џорџом и Алексом Сорошем, који су желели, како је пренео, да чују каква су наша виђења догађаја на Балкану, ситуацију и будућност у региону.

„То је прилика да своје погледе изнесемо на најразличитијим, најважнијим местима у свету, као и да чујемо како размишљају сви они који немају обавезу да увек мисле како ми мислимо“, објаснио је Вучић.

Изразио је уверење да је делегација Србије, коју је предводио, добро представљала нашу земљу у УН, као државу која није од највећег значаја за човечанство.

„Имали смо добрих састанака, уважени смо на многим местима, мислим да није било ни негативних коментара и реакција на наш говор“, указао је председник Србије.

Наиме, додао је, на говор председника једне државе на Генералној скупштини УН не постоји право на реплику, али зато у дискусији је могуће коментарисати и критиковати.

С тим у вези је Вучић изразио задовољство што и у дискусијама није било де факто критика.

„Мислим да је све добро било и да смо много важних контаката остварили“, закључио је он.

Вучић је казао да се сада са велике светске сцене враћа у Србију где ће покушати да покаже нашим грађанима да могу да живе боље и имају бољи стандард, као и да није све било узалудно.

С тим у вези је најавио да ће у понедељак присуствовати отварању пута Жагубица-Крепољин, а у уторак отварању нове фабрике у Шапцу, „Јазаки“, о којој се много говорило.

Најавио је и да ће у недељу познатом светском глумцу Рејф Фајнсу уручити српско држављанство.

Оценио је да је то одлична ствар по нашу земљу посебно имајући у виду што Фајнс не прихвата српско држављанство због пара, већ што стварно воли Србију.

САСТАНАК СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку, на крају вишедневне посете и учешћа на Генералној скупштини УН, са генералним секретаром светске организације Антониом Гутерешом и изразио уверење да УН постају све свесније значаја нашег региона.

„Имао сам састанак са генералним секретаром УН Гутерешеом. Разговарали смо и о ономе што је његов посао унутар УН и свим проблемима на Балкану. Мислим да УН постају све свесније значаја нашег региона, али и проблема који би могао да постоји на западном Балкану“, рекао је Вучић новинарима.

Пренео је и да је разговарано и о утицају Србије, као и да Гутереш веома цени њен утицај у региону и да добро разуме оно што Србија ради.

„Консултовали смо се и тражио је мишљење Србије по неким другим питањима из региона. Гледао сам да се држим по страни за све ствари који се не тичу директно Србије, јер знам колико су ти проблеми дубоки и како их је тешко ресавати“, рекао је председник Србије.

ВУЧИЋ СА АМЕРИЧКОМ ЗВАНИЧНИЦОМ О ЕУ ПУТУ

Висока званичница Стејт департмента Елизабет Милард истакла је, у разговору са председником Србије Александрому Вучићем, да је улога Србије у региону позитивна и конструктивна, да су САД спремне да помогну Србији на ЕУ путу, и да очекују решавање отворених питања.

Председник Вучић састао се у Њујорку, где борави на заседању Генералне скупштине УН, са вишим замеником помоћника Државног секретара САД, Елизабет Милард, и обострано је констатовано да развој билатералних односа има позитиван тренд.

Председник Вучић је, наведено је у саопштењу, нагласио да спољно-политички приоритети Републике Србије остају европске интеграције, регионална стабилност и дијалог са Приштином у циљу изналажења дугорочног решења, које не би било на штету Србије и којим би обе стране биле пођеднако задовољне или незадовољне.

Говорио је и о резултатима економских реформи, као и о настојањима Србије да привуче још већи број америчких инвеститора.

Елизабет Милард је изнела да САД у потпуности подржавају европски пут Србије и истакла да су спремни да на том плану помогну Србији.

Оценила је, наводи се, да је улога Србије у региону позитивна и конструктивна и да је за Вашингтон значајно да се очува и унапреди стабилност, чиме се стварају повољни услови за долазак страних инвеститора.

Такође, Милардова је поново покренула питања и тразила од Вучића објашњења за паљење амбасаде САД-а у Београду и убиства браће Битићи, речено је у саопштењу.

Вучић ће се састати данас са генералним сектретаром УН Антониом Гутерешом, а у току боравка у Њујорку, обратио се, први пут као председник Србије, у Генералној скупштни и имао више састанака и разговора са светским и европским, као и лоидерима региона, а најзаначајнији свакако са председником САД Доналдом Трампом, председником Француске Емануелом Макроном, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Русије Сегрејом Лавровим. . .

ВУЧИЋ: РЕШЕЊА У РЕГИОНУ БЕЗ САД – НИЈЕ РЕАЛНО

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да, ако неко мисли да је могуће без САД постићи било какво решење проблема у региону, то просто није реално и нема додира са стварношћу.

Председник Србије је додао и да су САД за нас један од највећих партнера у свету, као и да са њима разговарамо о свему и морамо заједнички да решимо проблеме.