Прочитај ми чланак

ТРАМП ВС КИМ „Лудак из Северне Кореје биће тестиран као никада раније“

0

Доналд Трамп наставио је данас размену оштрих речи и опасних претњи са лидером Северне Кореје. Након што га је Ким Џонг УН назвао поремећеним, Трамп га је на Твитеру назвао "лудаком".

– Ким Јонг Ун из Северне Кореје, који је очигледно лудак који не не мари што његов народ гладује и што их убија, биц́е тестиран као никада раније – навео је Трамп у твиту.

Претходно, јутрос се огласио Ким Џонг Ун изјавио је да ће та земља размотрити „највиши ниво тврдих контрамера у историји“.

Ким, који се огласио поводом Трамповог говор у УН када је најавио да ће „уништити Северну Кореју“, председника САД назвао је „поремећеним“, а његове изјаве „најжешћом објавом рата у историји“.

– Ментално поремећено понашање америчког председника који усред УН-а отворено исказује неетичну жељу за „потпуним уништењем“ једне суверене државе надилази чак и претње „променом режима“ или друштвеним превратом. Његове су ме речи подсетиле на председничку кампању у Америци када су га многи прозивали политичким лаиком или херетиком – рекао је Ким.

Између Трамповог говора у УН у уторак и данашње Кимове реакције, стигал је и вест да је председник САД увео је нове санкције појединцима и компанијама које сарађују са Северном Корејом.

– Стране банке имаће јасан избор – пословање са САД или омогућавање трговине одметничком режиму Северне Кореје – рекао је Трамп и објаснио да нове санкције подразумевају да ће америчко министарство финансија моћи да кажњава све који размењују „добра, услуге или технологију“ са Северном Корејом.