Прочитај ми чланак

ПАЦОЛИ: Косово има довољно гласова за Унеско, али не и за Интерпол; ВУЧИЋ …

0

Беђет Пацоли тврди да је Косово обезбедило довољно гласова за чланство у Унеско, али да је претходно потребно да се донесу два закона који се односе на верску једнакост

Први заменик косовског премијера и министар иностраних послова Беђет Пацоли тврди да је Косово обезбедило довољно гласова за чланство у Унеско, али да је претходно потребно да се донесу два закона који се односе на верску једнакост.

Пацоли, који је у делегацији Приштине на заседању Генералне скупштине УН, рекао је за Интерактив КТВ-а да је за неколико дана и низа састанака у САД-у осигурао нове гласове за чланство Косова у Унеско.

„Као што знате, Косово се мора пријавити за Унеско иако прилично каснимо. Прошло је доста времена а мало је урађено. Проучавао сам и стратегију и начин на који се одвија обезбеђивање гласова. Охрабрен сам и кажем да ћемо имати гласове за Унеско. Данас смо имали веома важан састанак са пријатељском државом која је признала Косово и у разговару са њом, практично је Косову гарантовано између 15 и 20 гласова за Унеско „, устврдио је Пацоли, пренела је Коха.нет.

ВУЧИЋ: НЕ БИХ СЕ ХВАЛИО ДА САМ НА ЊЕГОВОМ МЕСТУ

Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15 до 20 земаља како то данас чини Беџет Пацоли, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Њујорку поводом изјаве потпредседника косовске владе да Приштина има довољно гласова за улазак у УНЕСКО.

Вучић је казао да су српске власти већ анализирале све сусрете Пацолија, а на неколико смо били и ми присутни.

„Ми и Американци се по томе не слажемо. Они су признали независност Косова, они им помажу у прикупљању гласова за улазак у УНЕСКО. Имамо супротан став по том питању, али су Американци важни партнер Србији. Без Американаца нема решења о каквом год решењу говорили у савременом свету“, указао је он уочи сусрета са првим замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

„Ми ћемо се борити за своју земљу, своју Србију, а да ли ћемо успети остаје да се види. Ја не бих са тако хвалисао да сам на месту Пацолија. Волим када људи говоре “хоп“ пре него што су скочили, а како ће стварно да буде видећемо“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да ће бити много тешко јер „они имају као коспонзоре многе од најмоћнијих земаља света“.

„Нису то мишићи Албанаца са Косова, већ Американаца, Енглеза и многих других. Ми ћемо се са онолико снаге колико имамо, воље и правде колико носимо у себи, борити за своју земљу и покушати да сачувамо наш народ и наше светиње на КиМ“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је Истакао и да се ради о нашим црквама и манастирима и да је готово целокупна културна баштина на КиМ српска, те да не могу да је сачцувају они који су је униставали, рушили и палили.

‚“То је наш став, борићемо се па ћемо видети коме опанци, а коме обојци. Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15-20 земаља како то данас чини Пацоли“, закључио је Вучић.

ДАЧИЋ: ИЗГУБИЛИ СУ ПРОШЛИ ПУТ, ИЗГУБИЋЕ И СЛЕДЕЋИ

Прве потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Њујорку да није тачна тврдња Беџета Пацолија да Косово има довољан број гласова за чланство у Унеско, као и да је Србија „учврстила своју позицију“.

Дачић је рекао да за сада нема наговештаја да ли ће се Косово пријавити, али је поручио да ће, као што су изгубили и на претходном гласању, изгубити и следећи пут кад се буду кандидовали и додао да им он „не препоручује да се кандидују“.

„Велика је лаж тврдња Пацолија да Косово има довољан број гласова за цланство у Унеско, зато што смо на састанцима које смо до сада имали овде у Њујорку и председник Александар Вучић и ја са свима разговарали на ту тему“, рекао је Дачић за Тањуг у Њујорку где борави у делегацији Србије на заседању Генералне скупштине УН.

Он је подсетио да је Беџет Пацоли, био у тиму косовског председника Хашима Тачија и на Генералној скупштини Унеска у Паризу и додао да они тада нису могли да уђу у салу, јер нису чланови.

„Али су по ходницима били и Тачи и Пацоли, јер они мисле да се парама може све решити. Као што су изгубили тада, изгубиће и следећи пут кад се буду кандидовали, јер је овде реч о принципима и кршењу међународног права“, рекао је Дачић.

Како је навео, велики број земаља, пријатеља Србије, не само да није променио позицију у супротном смеру, већ су многе земље промениле позицију у позитивном смеру за Србију, што значи да ће оне које су биле уздржане сада гласати против.

Шеф српске дипломатије је објаснио да ће средином октобра бити Извршни савет Унеска те да би пријава за кандидатуру морала бити до тада.

ПАЦОЛИ: МОРАМО ПОВУЋИ КАНДИДАТУРУ ЗА ИНТЕРПОЛ

Косово нема довољан број гласова за чланство у Интерполу па ће Приштина извести „тактичко повлачење“ у договору са САД, изјавио је данас заменик премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли у емисији Интерактив КТЦ-а, пренела је приштинска Коха диторе.

Пацоли каже да Косово није довољно радило на том чланству, а проблем је и то што се Генерална скупштина Интерпола ове године одржава у Кини, која није признала косовску независност.

„Чланство у Интерполу захтева много рада и велико ангажовање. У тренутку када сам дошао, видео сам да се на томе радило, али не како треба. Веома сам скептичан и уопште нисам храбар да кажем да ће све ићи како треба у вези са тим , јер је домаћин овог самита поставио барикаде“, рекао је Пацоли.

Као пример је навео да косовским представницима, који треба да учествују на тој скупштини, још, како је рекао, нису послате визе.

„Велика је одговорност рећи да се повлачимо. Уверен сам да ће људи разумети, али морамо учинити тактичко повлачење у сарадњи са САД и да се припремимо за наредни самит следеће године, који ће бити одржан у Абу Дабију“, рекао је Пацоли уверен да ће Приштна до тада обезбедити довољан број гласова.

„Не дозволимо разочарање“, рекао је он у емисији Интерактив на КТВ.

Пацоли је рекао да је за неколико дана рада обезбедио 25 усмених потврда за подршку на наредној скупштини Интерпола, али смо још много далеко од потребног броја за улазак.

За чланство Косова у Интерполу птребно је да Приштина обезбеди 115 гласова подршке земаља чланица.

КУБУРОВИЋ: БОРИЋЕМО СЕ ДА КОСОВО НЕ УЂЕ У ИНТЕРПОЛ

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да ће Србија предузети све што је у њеној моћи да спречи улазак Косова у Интерпол.

Она је појаснила да косовски органи могу да одлучују о подизнају оптужница али да не могу да расписују потернице јер нису члан Интерпола.

„Србија ће и даље дипломатским путем предузети све мере да Косово не постане члан Интерпола. Све што је у нашој моћи предузећемо да до тога не дође“, рекла је Кубуровић новинарима у Палати Србија.