Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРЕКО ЗОРАНЕ ПОРУЧИО Цркви и патријарху да буде добри партнери у вези Косова

0

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић очекује да Српска православна црква (СПЦ) буде добар партнер у унутрашњем дијалогу о Косову и да не врши притисак на председника Србије Александра Вучића пре почетка разговора о Косову.

„Србији је потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом“, навела је Михајловић у саопштењу.

Поглавар СПЦ патријарх Ириније изјавио је да верује да председник Србије Александар Вучић о Косову и Метохији мисли што и црква и народ.

„Верујем да оно што мисли црква и народ, мисли и наш председник“, рекао је патријарх за „Вечерње новости“ од недеље 17. септембра, одговарајући на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решавању косовског питања.

ПАТРИЈАРХ: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ, уздамо се и у помоћ

Верујем да оно што мисле црква и народ мисли и наш председник, рекао је патријарх српски Иринеј, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања.

„И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа“, поручује патријарх.

„Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх наглашава да му се чини да никада нисмо толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.

Патријарх верује да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.

„Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама. Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали и не зна шта је историја и духовно наслеђе. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување“, каже српски патријарх.