Прочитај ми чланак

ОБНОВА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Спаљена црква у Њујорку диже се из пепела за Васкрс!

0

Црква би требало да буде под кровом до Васкрса следеће године и спремна да се у њој одржи прва ускршња литургија откако је црква пострадала

У Саборној цркви Свети Сава у Њујорку коначно су почели радови на реконструкцији.


Пожар који је избио 1. маја 2016, неколико сати након што су верници присуствовали ускршњој служби, уништио је прелепо здање из 19. века скоро до темеља. Након више месеци прикупљања новца за обнову кренуло је рашчишћавање шута.

Живојин Јаковљевић, протојереј-ставрофор у Цркви Свети Сава, каже да је за те радове потребно око три недеље, а следећа фаза, која би требало да почне у октобру, обухватиће поправку пода и покривања храма.

– Црква би требало да буде под кровом до Васкрса следеће године и спремна да се у њој одржи прва ускршња литургија откако је црква пострадала – рекао је Јаковљевић и додао да ће овај „храм бити синтеза истока и запада“, односно да ће његов спољашњи изглед остати у неоготском стилу, док ће унутрашњост бити обновљена по моделу ране базилике, по узору на српске манастире Градац и Дечани.

Службу поводом почетка радова 21. августа служио је епископ источноамерички Иринеј. Истрага је утврдила да се ватра проширила из дела у којем су паљене свеће, али није откривено да ли је пожар намерно подметнут или се радило о случајности.