СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА 12.09.’17: Жестока борба за источну Сирију (МАПА)

19

Про-владине снаге ослободиле су избеглички камп ал-Хадалат од милитантних група које су под контролом САД-а у близини сиријско-јорданске границе. У избегличком кампу Хадалат био је важан гарнизон побуњеничких проамеричких снага.

Раније су  владине трупе преузеле контролу над граничним прелазима 173, 174, 175, 176, као и села Рајм ал-Матитах и ​​Кабр ал-Катиб.

Према про-владиним изворима, јединице сиријске војске и њених савезника ће наставити своје удружене напоре како би преузеле контролу над избегличким кампом Рукбах и изоловати гарнизон који су такође држале поменуте побуњеничке формације, заједно са припадницима америчких војних снага, ангажованим преко приватних фирми, у селу Ат Танф на стратешком путу Дамаск-Багдад.

Тигрови, елитне јединице Сиријске арапске армије (САА) и Сиријска републичка гарда (СРГ) наставиле су операције против ИДИЛ-а (Исламске државе Ирака и Леванта) у близини аеродрома Деир ез Зор, чиме је осигуран овај стратешки објекат. Ако САА и СРГ ускоро не покрену операцију против ИДИЛ-а унутар града, то би могло указати на то да се припремају за потискивање противника, који сеналази још у оклини града, на другу обалу реке Еуфрат.

И Сиријске демократске снаге (СДФ) подржане од стране САД-а извршавају офанзивне акције против ИДИЛ-а у провинцији Деир ез Зор, оа су заузеле индустријску зону Деир ез Зор, 113. базу ваздушне одбране, Би’р Хисиан и неколико околних тачака, према прокурдским изворима . Са овим напредовањем, СДФ је распоређен на око 5км од града Деир ез Зор.

 

Раније ове седмице снаге под покровитељством САД-а објавиле су планове за „ослобађање града Деира Езора“ и формирање „грађанског већа“ који ће владати градом након очекиваног ослобођења од Исламске државе.

У понедељак је „група племенских шеика“ повезаних са војним већем Деир ез Зор (ДМЦ) под контролом СДФ-а објавила саопштење у коем се тврди да ће ДМЦ и СДФ ослободити град Деир ез Зор „из канџи ИД плаћеника“. У саопштењу је такође најављено формирање комисија које ће надгледати формирање градског већа Деир ез Зор за руковођење градом Деир ез Зор и његовим селима након ослобођења.

Изјава није открила како ће снаге под покровитељством САД-а ослободити Деира ез Зора од ИДИЛ-а, када је већина града већ ослобођена од стране владиних снага. Ако снаге које подржавају САД стварно покушавају да „ослободе“ део града Деира Езора, под изговором борбе против ИДИЛ-а, то може довести до борбе између сиријске војске и проамеричких побуњеника на терену. Међутим, акције СДФ-а вероватно ће зависити од напретка САА у граду. Ако није у могућности да заузму део града, СДФ ће вероватно покушати да присвоје Омарова нафтна поља источно од њега.

СИРИЈСКА ВОЈСКА ПРЕЛАЗИ НА ДРУГУ ОБАЛУ ЕУФРАТА

Про-владине снаге, предвођене елитним снагама Сиријске арапске армије, Тигровима, завршавају припреме да пређу реку Еуфрата, према  про-владиним изворима.

Према извештајима, владине трупе, подржане од стране руских војних саветника, ће користити  понтонске мостове и бродове који су у септембру стигли у град .

Раније ове недеље, више  извора блиским про-владиним медијима тврдило је да су Тигрови и њихови савезници већ прешли реку Еуфрата у одговор на напредак Сиријских демократских снага (СДФ) које су под контролом САД-а у северном делу Деир Еззор.  Међутим, ови извјештаји не постоје. 

СДФ сада делују у тој области са циљем да стигну до града Деир ез Зор и да преузме контролу над стратешким нафтним пољима Омар источно од њега. Тигрови и њихови савезници могу тада покушати да одсечу снаге под контролом САД-а од нафтних поља Омар.

Нема сумње да ће ово значити сукобе сиријске војске са проамеричким побуњеничким снагама. 

Превод: Србин.инфо

БОНУС ВИДЕО

Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, после повратка из Сирије прича о томе о томе шта се стварно дешава у тој земљи и да ли сиријски грађански рат може да проузрокује погоршавање безбедоносне ситуације у српским земљама, Балкану и доњем Подунављу (01:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 • 50 pera

  Na kraju AMERI će pokušati da zadrže bar neko naftno polje, kao grabljivci jer im je to i bio cilj angažovanja.

 • I’m a Nazi hunter

  Ako se Rusija i odluci na prelazak potonima Eufrat to bi moglo da se, po mom misljenju desi ovde https://www.mycity-military.com/imgs4/1611_88542525_MoguceForsiranjeDeZ.png
  Uctrana strelica.
  Desna strana Eufrata u pokrajini Deir Ezzor city je pre rata do 2011 godine donosila Siriji preko 50 procenata proizvodnje nafte i plina.

  • I’m a Nazi hunter

   Sad treba ponovo ocekivati neku ,,gresku,, licemernog USAF-a.

  • Т. Горски

   Опет хвала !

  • Vera Markovich-Prokich

   ГЛОБАЛНУ одлуку?

  • I’m a Nazi hunter

   Ironija, sarkazam , pošalica, šala, anegdota, kratak aforizam………
   Pozdrav Vera.

  • I’m a Nazi hunter

   Диер Езоор: руски војници + 2 Су – 25 + понтонски мост на камионима.
   https://syria.liveuamap.com/pics/2017/09/12/21532253_1.jpg

  • Бобан за Царевину Србију

   А да ли постоји шанса да скинеш те фотке и окачиш их негде другде, јер ја ни једну не могу да отворим. Стално ми отвара неку од грешака типа немам овлашћење власника сајта и слично…

  • I’m a Nazi hunter
  • I’m a Nazi hunter
  • Soko Sokolov

   Има још једна интересантна.
   https://militarymaps.info/

  • I’m a Nazi hunter

   Nisam hteo tu mapu da ostavim, jer treba dobar protok neta, procesor i RAM memorija racunara. Nekima sam davao taj link pa im blokira racunar. Ja nemam tih problema, pogotovu nocu, kada je sajt manje posecen.
   Pozdrav Soko.

  • I’m a Nazi hunter
  • Бобан за Царевину Србију

   Хвала.

  • Т. Горски

   Хвала !

 • EUInformer2

  Johanes Han u petak u Beogradu

  BEOGRAD – Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, dolazi u jednodnevnu posetu Beogradu. Ovom prilikom, on će se sastati sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije. Takođe, Han će sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji imati otvorenu diskusiju na temu „EU – Srbija: strateško partnerstvo za budućnost“ . Ova poseta se može posmatrati i u svetlu podrške iz Brisela usled nove runde pregovora Beograda i Prištine, s obzirom da ove godine Evropska komisija neće objaviti izveštaj o napretku država koje teže da postanu članice, već će to učiniti na proleće naredne godine.

  • I’m a Nazi hunter

   Потребно је човек дочекати са цвећем .
   —————————————-
   Продајем разне врсте кактуса, свих величина.

  • астра

   i ti stvarno misliš da je dolazak Hana u Srbiju pozitivna stvar!? Da je za nas i našu budućnost, našu nacionalnu čast i interes da nam Han daje „podršku“ da se odričemo Kosova i Metohije, da Rusiji i Kini zatvaramo vrata, da naše resurse (i ljudske i prirodne) predajemo EU firmama, da je za nas dobro (a za njih pogubno) da prihvatamo na stotine hiljada migranata, da nas ohrabruje da podržavamo Haradinaja, da uništavamo našu poljoprivredu kako bi smo uvozili njihovu poljoprivredu, da uzimamo kredite u stranim bankama, da zdušno podržavamo nacionalnu izdaju, da spuštamo pogled i dugo se izvinjavamo kada nas hrvati optužuju za genocid, da prelazimo na latinicu, da zaboravljamo srpske junake jer ima ih toliko mnogo u nemačkoj i engleskoj istoriji, da kada nas drže za ljude treće kategorije da se ponašamo prirodno, jer je to zato što smo zatucani pravoslavci i ne volimo kada se pederi šetaju ulicom i to zovu poradom ponosa, da donosimo zakone koji nemaju smisla i nisu funkcionalni, da je dobro zatvoriti domaće fabrike i prepustiti tržište strancima, da je dobro kada od tih istih stranaca primamo platu od 250 evra (jer bolje išta nego ništa), da je dobro kada nas teraju da donesemo zakone o radu koji nas pretvaraju u robove i državu u kolononiju…. i ako je to sve tebi dobro i pozitivno, onda bolje da pojačaš malo dozu te droge na kojoj si, jer Srbija se budi iz ovog ludila i sna, svet se polako budi, a sunce, sunce nam izlazi sa ISTOČNE STRANE i to više niko ne može da zaustavi

  • Велика Mетла

   Наравно да је том говнару све то добро,јер је он и велики део његовог народа пристао на то,па сматра да треба и остали! То ти је са њиме исти случај као кад проститутка говори поштеној жени како је ккурварлук много добра ствар,јер зашто да само она буде ккурва,него нека буде што више таквих ккурви јер се онда она не осећа усамљеном ккурвом,и не боде с ккурварлуком очи другима!