УСТАШЕ ЈАЧЕ: За шест месеци у Хрватској ниче 150 плоча „За дом спремни“

5

Искључиво се ради о необјашњивом страху Владе и премијера Андреја Пленковића од ветеранских и бранитељских удружења. Реч је о страху од конфронтације са тим делом друштва, иако је он упркос свему маргиналан.

Премештањем плоче са усташким поздравом „За дом спремни“ из Јасеновца у Новску, указује новинар недељника „Новости“ из Загреба Ивица Ђикић, легализовано је да се тај поздрав и грб могу користити свугде у Хрватској осим у Јасеновцу.


То је невиђено и невероватно бизарно решене, напомиње Ђикић за Спутњик, које заправо није никакво решење јер ништа није решено него је само цела ствар одложена за неко неодређено будуће време.

Нерационални страх од десничара

„Наравно, ту је плочу требало маћи из Јасеновца, али тим мицањем и премештањем неколико корака даље ствар је само погоршана и само је створена још гора друштвена клима него што је била са том плочом у Јасеновцу“, подвлачи Ђикић. 

Искључиво се ради о необјашњивом страху Владе и премијера Андреја Пленковића, резонује тај новинар недељника „Новости“, од ветеранских и бранитељских удружења. Реч је о страху од конфронтације са тим делом друштва иако је, према Ђикићевом уверењу, тај део друштва упркос свему маргиналан.

„С обзиром на то да је у грбу ХОС-а и слоган ’За дом спремни‘, то смо решили на начин на који и иначе желимо да решавамо овакве теме. Водили смо дијалог с удружењем које је поставило плочу, уз пијетет према породицама 11 бранитеља. Плоча је пресељена у Новску, у подручје Трокут. Тиме смо решили прву фазу ове теме. Друга, важнија фаза, јесте јасно законско регулисање коришћења симбола тоталитарних режима“, било је појашњење хрватског премијера Пленковића. 

Овакво објашњење заиста не стоји, каже Ивица Ђикић, јер ће се догодити да ће у међувремену између јучерашњег скидања плоче у Јасеновцу и доношења законапроћи најмање шест месеци или годину дана, а за то време може у Хрватској нићи још 150 разноразних ХОС-ових плоча са поздравом „За дом спремни“ којима Влада неће моћи ништа.

Семе за ново провоцирање

„Тако да је ово само простор за додатно провоцирање, за додатно надмудривање и трикове, а заправо је само требало потегнути изворне основе Устава Хрватске у којима је антифашизам једна од основних одредби и само позивањем на тај део Устава скинути плочу и забранити употребу ’За дом спремни‘ у целој Хрватској“, сугерише Ђикић.

Дакле, истиче Ђикић, врло је једноставно ствар решити, али кад се бојите, кад калкушите и кад мислите на гласове тих људи које желите да добијете, онда ништа није једноставно.

„Те групе уопште нису јаке у смислу побуне, демонстрација, то потпуно искључујем. Они су евентуално јаки да могу мобилисати део гласача да окрену леђа ХДЗ-у, али је то потпуно ирационалан страх Пленковића и ХДЗ-а и то је доказ невероватне слабости Владе, а радикалне групације посебно охрабрује кад виде да са друге стране имају некога ко је слаб и попустљив“, закључује Ђикић.

 • Tony Iommi

  Malo sam se raspisao, al ajd sad…
  Oprostićete mi…
  Valjda…

 • Tony Iommi

  Naravno, ne smemo da zaboravimo zločine. Moramo i mi malko da im nabijamo kompleks zločinaca i konvertita:)))
  A ne da osuđujemo četnike i ostale srbske patriote i da revoltujemo protiv Nikole Kalabića. Heroja. Takvim postupcima mi nesvesno pomažemo ustašama, kojima je kolko-tolko opravdanje da nam progovaraju zbog četnika…

 • Tony Iommi

  Mi treba da se pozabavimo moralnim i nacionalnim stanjem u našoj zemlji, a ove da ignorišemo. Pa molim vas ljudi! Ove ustaše je i Bog otpisao…

 • Tony Iommi

  Neka buču kolko hoće. Iskreno mi ih je žao. To njihovo dokazivanje, sa sve busanjem u grudi i vikanjem: „za dom spremni“ je samo dokaz njihove frustriranosti zbog griže savesti jer duboko u sebi oni znaju da su konvertiti i to im smeta…

 • EU KROmanjonac Hrvoser

  koje budale, koji budalasti narod. U vreme kada im mladi u divizijama dnevno beže ih te nazovi države, matori prazoglavci sa PTSP-om i drugim psihopatološkim kroničnim stanjima žele da 2017. pretvore 1941.