Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ БиХ: Границе су знак да се поштујемо; ЦЕРИЋ: Признајте геноцид

0

Председник Александар Вучић уочи дводневне посете Сарајеву поручио: Немамо претензија према БиХ

Немамо никаквих претензија према Босни и Херцеговини, као што то очекујемо од БиХ и сваке друге државе према територији Републике Србије. Важно је и добро за обе земље да се чешће виђамо, чак и ако ништа не постигнемо. Сваки сусрет и разговор подразумева нови степен одговорности.

Ову поруку, уочи данашње посете Сарајеву, упућује председник Србије Александар Вучић. Он је за „Дневни аваз“ рекао да ће са званичницима БиХ разговарати о важним темама, укључујући и утврђивање преостала три одсто границе:

– Ако то решимо, многе ствари из ЕУ биле би нам доступније. Показали бисмо да једни другима поштујемо територијални интегритет.

Вучић је упозорио и да би било каква нестабилност или сукоб у БиХ имао озбиљне последице на цео регион и да зато Србија и Хрватска морају да учине све да би се то избегло.

Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, рекао је у среду да је важно што председник Србије долази после доста времена и да структуре у Сарајеву треба да обезбеде нормалну посету:

– Председник Србије није долазио у БиХ, не зато што то Србија није хтела, него зато што то нису желели у Сарајеву.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Вучића види као „политичара који ће помоћи да се ствари на Балкану поправљају“.

Према протоколу, Вучић би у Сарајево требало да стигне данас око 13.30, после чега ће имати састанак у Председништву БиХ, који би требало да траје два сата. Након тога председник Србије посетиће Источно Сарајево, а увече ће за њега бити организована вечера у Председништву. У петак Вучића чекају састанци са председавајућим Савета министара Денисом Звиздићем и представницима Парламента БиХ.

ЦЕРИЋ: ПРИЗНАЈТЕ ГЕНОЦИД

Пензионисани реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић тврди да су Бошњаци „узнемирени провокативном реториком српског председника, која прати сваки његов долазак у БиХ“:

– Србија, односно Вучић, треба да призна да је свесна да су Срби починили геноцид над Бошњацима у Босни, да се због тог свог геноцидног греха дубоко извини Бошњацима и да од њих тражи опроштај, и обећа да се то никад неће поновити.