Прочитај ми чланак

КАД ЈЕ ТВИТ „доказ“ за ликвидацију

0

Друштвене мреже одавно су постале начин комуникације међу политичарима и јавности, а последњих дана један твит глумца Сергеја Трифуновића искоришћен је међу напредњацима да се опозиција оптужи за још једно "позивање на убиство" њиховог страначког лидера и председника Србије Александра Вучића. Да би ствари биле јасније навешћемо редослед дешавања.

Пре двадесетак дана, револтиран што ће се малолетни изгредници који су довели до самоубиства дечака Алексе Јанковића из Ниша проћи без казне због застарелости случаја, Трифуновић је на свом твит налогу написао: „О ком бре БДП-у ти причаш, о ком привредном расту и којој борби против криминала? Пишаћу на ваше гробове“.

Твит је прошао без реакција, све док га пре неколико дана градоначелник Суботице Богдан Лабан у својој одбрани зашто је страначком колеги претио да ће му „ишчупати гркљан“ није искористио. Испрозиван због тог вербалног насиља, он је лидеру Покрета слободних грађана Саши Јанковићу узвратио:

„Да ли је то онај човек који хвали и истиче људе који уринирају по гробовима предака председника Александра Вучића“.

Зрело за болницу

У марту ове године Миленку Јованову није требао твит, мада је и на њему активан и екстреман, па се послужио саопштењем СНС-а. У њему је новинарку Наташу Јеремић, супругу опозиционог председничког кандидата оптужио да је вођа нарко-банде.

– Највећа криминална банда у Србији данас је у окружењу Вука Јеремића, а браћом Бургије, Пауцима и другим криминалцима, као и целокупним нарко-тржиштем у Србији управља његова жена, Наташа Јеремић – написао је Јованов.

Није се извинио, није ни позван на информативни разговор, а није завршио ни на психијатријском одељењу.

Јавност је остала затечена и збуњена, али јој је у разјашњењу прискочио Драган Ј. Вучићевић, увек будни чувар лика и дела актуелног председника. Уредник прорежимског таблоида „Информер“ је усплахирено на Тв Пинк објаснио да је Јанковић подржао твит Трифуновића, па према томе, он је подржао и позив на ликвидацију Вучића. Високи функционер напредњака Миленко Јованов је потом поручио да би оне који пишу такве твитове где се позива на ликвидацију Вучића требало сместити у болницу.

„Не само што очекујем да ће Тужилаштво да реагује, већ се питам зашто до данас није реаговало. Заиста мислим да би неко требало да реагује у најмању руку да се одређени људи хоспитализују и склоне са улице, јер су очигледно опасност по околину, то што данас имају тастатуру, сутра ко зна шта могу да дограбе па да почну да реализују оно о чему пишу“, рекао Јованов.

Саша Јанковић констатује да је опозиција доведена у позицију да се брани од бесмислених оптужби, уместо да говори о дубоким проблемима друштва и државе.

– Не ради се овде о твитовима, већ о страховлади заснованој на лажи – каже лидер Покрета слободних грађана.

Социолог Ратко Божовић каже да је читава афера исфабрикована.

„Владајућа партија напада опозицију уместо да се правда за сопствене промашаје, попут снимка претњи и вређања које градоначелник Суботице упућује страначком колеги“, анализирао је Божовић за Н1.

Трифуновић: Јадна земља

Трифуновић, познат по томе што нема длаке на језику, поручио је да је јадна земља у којој је он државни непријатељ.

„Сад ови јадници, типа Вучићевић и екипа, ови кербери, они су то преиначили као да сам ја рекао пишаћу по Вучићевом гробу. Не! Вучић уопште није поменут… Моје то „пишаћу ћу“, у мојој парафрази Бориса Вијана „пљуваћу на вашим гробовима“ значило је по свима онима који су довели до тога да тај закон застари. Што је најсмешније на крају тог блога сам и написао, да је Вучић ту испао једини позитиван лик, јер је бар саслушао ту жену и упутио је на неке инстанце, које су, међутим, решиле да тај случај застари“, рекао је глумац.