ШТА ЋЕ ХРВАТИ САД РЕЋИ? Хрватска полиса осигурања из 1909. године на ћирилици

10

У Загребу се почетком ХХ века писало ћирилицом. Многи натписи у самом граду су били исписани ћирилицом, мада је Загреб био саставни део Аустроугарске монархије.

Након реформе Вука Караџића када је народни језик стандардизован и уведен као књижевни, српски језик и ћирилично писмо су постали уједно и језик и писмо Хрвата.

Људевит Гај је отворено, као и многи други, илирски језик сматрао српским:

„Та н. п. сав свет знаде и признаје, да смо ми књижевност илирску подигли и увели, ну нама још нити издалека није на ум пало икада твардити, да то није сербски већ илирски језик, паче поносимо се и хвалимо Богу Великому што ми Хервати с братјом Сербљима сада један књижевни језик имамо.

  • Лав Јеленовић – БИП

    Нешто ми сумњиво са инсистирањем на оваквим темама. Шта кога више брига за Хрвате. Нас садашња Хрватска може да занима само из једног разлога, а то је како да им се наводимо љубави са њиховим мајкама, а после све скупа бацити их у кречану. Боли ме она ствар за Загреб. Што се Загреба тиче једино што ме занима је колико треба тротила да се сравни са земљом а да нико жив из њега при том не изађе. Ево видим у овом доле прозорчету још једну тему са насловом „Како су Срби чували и сачували Хрватску“??? Треба ли да се крстим и левом и десном руком када то прочитам? Каква Хрватска? Та држава не постоји. То је наказна творевина наказних идиота из западне Европе. Срби могу и требају да бране Србију којој су границе тамо негде после Загреба према Словенији. Ту државу ми треба да изборимо, напунимо сопственим младим нараштајима и убудуће бранимо, а не да овде промовишемо некакве вештачке и наказне творевине као што је Хрватска. Реч Хрватска, а нарочито оно „Кроатиа“ је увредљива за нас Србе и треба је забранити и избрисати сваки документ на којем се та реч налази.