Прочитај ми чланак

МАПА РАТОБОРНИХ ЕВРОПЉАНА У овим земљама становници су најспремнијиј да ратују.

0

Чак две земље са Балкана, међу којима и Србија, нашле су се у првих 10 чији су грађани спремни да ратују за своју државу, док су на зачељу табеле завршиле земље западне и јужне Европе.

Резултате глобалног испитивања које је спровео Галуп, преточио је у графички приказ на мапи Европе један корисник Редита.

Како су показали резултати, на првом месту су се нашли Финци, којих се чак 74 процената изјаснило да је спремно да ратује за своју државу. Са процентом мање, и на другом месту, нашли су се Турци, а трећу позицију заузели су Украјинци, чијих 62 одсто испитаника је одговорило да је спремно за рат.

Русија се нашла на четвртој позицији, а према резултатима, 59 одсто испитаних Руса рекло је како је спремно да ратује за своју земљу.

На списку земаља нашло се и самопрогалшено Косово, и заузело пето место са 58 процената.

Са по 55 процената Босна и Херцеговина и Шведска деле шесто и седмо место, затим следи Грчка са 54 одсто, Пољска са 47, док је Србија на десетом месту са 46 процената.

Према подацима уписаним у мапу, види се да спремност држављана да ратују за своје државе опада са истока Европе према западу, па су се на крајњем западу нашле земље чији су грађани најмање спремни за рат.

Последња на списку од 28 земаља нашла се Холандија, чијих само 15 одсто грађана се изјаснило као спремно да ратује за Холандију. Са три процента више, претпоследњу позицију заузела је Немачка, а изнад ње су Белгија са 19, Италија са 20, Шпанија 21, Аустрија 21, Чешка 23, Бугарска 25…

За ово истраживање испитано је 62.398 људи из целог света, у свакој земљи на узорку од око 1.000 мушкараца и жена. У 30 земаља испитивања су обављана уживо, у 12 преко телефона, а у 22 преко интернета, у периоду од септембра до децембра 2014. године.

Најмирољубивији континент

На светском нивоу испитивање је показало да су Европљани најмање спремни да ратују за своје земље, а у просеку 61 посто испитаника у 64 земље је рекло да би.

На првом и другом месту у свету су Мароко и Фиџи са 94 одсто, затим Пакистан и Вијетнам са 89 и Бангладеш са 86 процената.

Ако је судити по резултатима анкете, најмирољубивија држава би могла да буде Јапан, чијих је само 11 одсто испитаника рекло да је спремно да ратује за земљу.