Прочитај ми чланак

ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА, „доказ да је Земља равна“?!

0

Док се Северна Aмерика спрема за прво тотално помрачење Сунца у последњих 38 година, група коју чине људи коју су уверени да је Земља равна с нестрпљењем очекују "још један доказ да живимо на плочи".

Прво тотално помрачење Сунца од 1979. године становници Северне Aмерике имаће прилике да посматрају 21. августа. Током неколико момената Месец ће, пролазећи између Сунца и Земље, заклонити звезду.

Ипак, мала група људи потпуно помрачење Сунца не види као природни феномен који је резултат ротација Земље, Сунца и Месеца већ као доказ да је наша планета равна плоча.

Како наводе они који верују да је Земља равна, постоје две теорије које доводе у везу помрачење и изглед планете на којој се налазимо.

Прво, уверени су, уколико се Земља креће у смеру запад – исток, онда би путања тоталитета (уски појас дуж којег је помрачење видљиво) требало да се помера у супротном смеру.

То, међутим, није тако, јер је орбитална брзина Месеца већа од брзине Земљине ротације, што значи да се сенка коју Месец прави креће од запада ка истоку.

Друго, они који верују да је Земља равна убеђени су да би сенка коју Месец баца на Земљу морала да буде далеко већа. Такође, ова група верује да су заштитне мере које Наса препоручује током посматрања помрачења план Aгенције да спречи људе да виде дешавања на небу.

Белоруски астролог предвидео повратак велике империје
Ипак, чињеница је да гледање у Сунце, чак и краткотрајно, може трајно и озбиљно оштетити вид.

Ове теорије одбацују научна сазнања, а као аргумент користе лично убеђење да ако човеково око Земљу види као равну, онда она мора бити равна.