Прочитај ми чланак

ОДБИЛИ БРИСЕЛ: Јанковић и Вук не иду код Мекалистера

0

Ривали власти неће се окупити ни на састанку код известиоца Европског парламента. Лидеру ПСГ спорна сарадња бриселског функционера са Вучићем. Јеремић "ван земље"

ОПОЗИЦИЈУ, како ствари стоје, неће моћи да окупи ни известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер. Иако је састанак кључних лидера опозиције са њим заказан за следећу недељу, на њему се сигурно неће појавити лидер ПСГ Саша Јанковић, као ни Вук Јеремић.

Јанковић је, за „Новости“, на питање о састанку, јуче кратко рекао:

– Нећу моћи да идем из објективних разлога.

Међутим, у политичким кулоарима може се чути да је Јанковићу спорна блиска сарадња коју Мекалистер има са председником Србије Александром Вучићем, али и то што је позив добио и шеф ЛДП Чедомир Јовановић.

На разговоре неће ићи ни Вук Јеремић, јер је, како нам је речено у његовом тиму, ван земље.

На заједнички састанак код Мекалистера 24. августа, у просторијама Делегације ЕУ у Београду, осим Јанковића, Јовановића и Јеремића, позвани су и Драган Шутановац и Саша Радуловић. Како је потврђено за „Новости“, они ће ићи на разговоре са Мекалистером. Борис Тадић, који је такође добио позив, још није донео одлуку да ли ће се одазвати.

Сусрет са бриселским дипломатом требало је да буде прилика да се „спусти лопта“ између Шутановца и Јанковића после одлуке ПСГ да прекине планове о изборној сарадњи са ДС.

Јанковић је јуче поручио да је лично лидеру демократа саопштио одлуку о прекиду сарадње пре него што је то саопштено у јавности, те да је ДС направио огромну, троструку грешку, јер је решио да Вучићу пошаље предлог за промену Устава.

Ипак, Покрет ће учествовати на протестима које је за јесен најавио Шутановац. Јанковић је, говорећи о потенцијалним коалицијама, рекао да партнер мора да испуњава два услова – да поштује вредности на којима се Покрет заснива и да не сарађује са Вучићем. Он је потврдио да је о потенцијалној сарадњи разговарао са Јеремићем, али не и са лидером „Двери“ Бошком Обрадовићем.

– Обрадовић и „Двери“ сматрају да је Русија постојбина Србије, окрећу се Русији, и не прихватају сва људска права – каже Јанковић.

Иначе, у опозиционим круговима се појавила информација да су разговори о удруженом наступу дела опозиције „закочени“ због Јанковићевог инсистирања на томе да се у будућем савезу нађе и Јеремић, који је пак „лобирао“ да им се придуже и „Двери“, што је за Шутановца и ДС неприхватљиво.

Према нашим информацијама, од тренутка раскида сарадње ДС и ПСГ, са обе стране, незваничним каналима, слате су поруке које су ишле у правцу спуштања тензија, али је јучерашњи наступ Јанковића на једној телевизији поново разљутио демократе. Они су љути јер је Јанковић рекао да је ДС на власти била 15 година, јер тако нешто, како су образложили, „не говори чак ни Вучић“.

ПРИТИСАК

РАСКИД сарадње ДС и ПСГ започео је и прекомпозицију опозиционе сцене, где су странке већ почеле да се опредељују за једну од две стране. Борис Тадић и СДС још нису донели одлуку да ли ће се приклонити Шутановцу или Јанковићу. Тадић је, наводно, под притиском појединих страначких сабораца да избор ипак буде Демократска странка.