НУКЛЕАРНА БОММБА: Foreign Policy – „Игра је готова, Северна Кореја је победник”

12

„Aмерички предсједник Доналд Трамп може цвилити и викати колико га воља, али ми сада живимо у свету у којем је америчка сила мање релевантна него икада”, пише Foreign Policy.

Вашингтон Пост је написао како Северна Кореја има велики број нуклеарних бојевих глава спремних за уградњу у своје ракете, укључујући и интерконтиненталне балистичке пројектиле које могу погодити Сједињене Државе.

„Другим ријечима, игра је готова”, сматра новинар Jeffrey Lewis.

У чланку новинар подсјећа на две вести. Једна датира од 28. јула и наводи како америчке тајне службе верују да је Северна Кореја произвела нуклеарно оружје које се може монтирати на балистичке пројектиле, укључујући и оне интерконтиненталне. Друга процена још обављена раније у јулу, а говори како Северна Кореја има 60 нуклеарних бомби, што је већи број од свих ранијих процена обављених у медијима.

”Узмимо заједно ове две ствари и јасно је да за нуклеарно разоружање Сјеверне Кореје остају само дипломатија или сила”, сматра Lewis.

”Неки од мојих колега још увек мисле да СAД могу уверити Сјеверну Кореју да се одрекне својих нуклеарних и ракетних програма, или да их барем замрзне, али ја особно нисам сигуран”, каже новинар.

„Постоји само један начин да се у то уверимо, а то је преговарати са Северном Корејом. Остала решења су застрашујућа. Не постоји учинковито војно рјешење. Северна Кореја има непознат број ракета с нуклеарним бојевим главама, можда 60, укључујући и пројектиле које могу досећи Сједињене Aмеричке Државе. Мислите ли да их амерички ракетни напади могу уништити? Мислите ли да ниједан њихов пројектил неће нетакнут стићи до Сеула, Токија или Њујорка? Мислите ли да ће амерички противракетни систем радити боље него што очекују они који су их произвели и да ће пресрести баш све пројектиле усмерене против Aмерике, а не само већи дио? Желите ли живети с тим питањима?”, пише аутор.

„Једног дана ћемо моћи неутрализирати већи део пројектила и спасити Сеул и Њујорк, али би могли изгубити неке градове, рецимо Токио. Спасити два од три? Није лоше,… зар не?”, иронично пише Jeffrey Lewis.

”Само сам се шалио, али не у потпуности. Добродошли у нови свет. И немојте рећи да вас нисам упозорио”, закључује Lewis.

 • 50 pera

  Članak ima perfidan cilj, uništiti S.Koreju danas je će sutra biti kasno.Takve stvari su već radjene sa Sadamom, posle ništa ali je cil postignut.

  • Т. Горски

   Постоји озбиљна разлика између С. Кореје и Ирака.

   С. Кореја не крије своје могућности и показала је у неколико наврата чиме располаже.

   Садам то никада није радио него су то радили амерички криминалци, они су упирали прстом „ни у шта“ а овдје имају у шта упријети прстом.
   Постоји још једна околност која иде С. Кореји на руку а то је непосредно сусједство са Кином која је и у ранијем сукобу САД-а и америке показала да није равнодушна.
   Кажу да је највећи пораз САД војска доживјела баш у сукобу са кинеском армијом и да су из тога разлога били спремни употријебити нуклеарно оружје.
   ДА ЛИ СУ И САДА ТО СПРЕМНИ КАД КИНА (А И С. КОРЕЈА) ИМАЈУ ЧИМЕ УЗВРАТИТИ.
   Рекао бих да је сада „Прпа Кићо“!
   Поздрав !

 • моћни Ђоле Јанговић

  Мени све нешто ово са Кимом смрди да је одрадила клика „дубоке државе“ да обрука Трампа до краја и да га скину зачас.
  Американци ништа тако не замерају свом руководству као очигледан војни пораз. Спремни су говна код куће јести, само ако им војска праши неке јаднике у кућицама од блата и са козом у дворишту, у некој прашњавој недођији. Ако то ЦНН свакодневно врти на екранима, Трамп им може кожу одрати с леђа.
  Српским кретенима а гласачима Усније Вучића и његовог уче Шешеља, треба само да им са те веа сваки дан говоре да рата неће бити и да деца неће гинути… И оде пола пензије за Вучићеве пријатеље из Етихада! :)))

 • АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ БИГ

  Rat Severne Koreje i Amerike bi bila velika pobeda Aleksandra Vucica, dobro je kada se neprijatelji pobiju medjusobom a Srbija se razvija u miru i stabilnosti u regionu.

  • Pantelija

   Poserem ti se na kvislinsku pedersko-vaginalnu nacisticku nakazu i kompletnu SNS petokolonasku gamad!
   Aport kvislinska dzukelo!
   https://www.youtube.com/watch?v=678hrBl4NoU

  • Aljeka

   Господине, моје ботове смем да вређам само ја. Овај је гладан, јер су моји сендвичи празни господине, као и моје речи.

  • Негрутин

   Овако паметан коментар си смислио док си на мом висио?

 • Prle Tihi

  Баш из тих разлога не би требало да сви живимо на истом свемирском телу.

 • Гирсам Елкана

  Осим ракета постоје и торбе, што је у ствари истинска претња. Руси су у Вашингтону путем дипломатске поше нешто тако направили у својој амбасади.

  • моћни Ђоле Јанговић

   И БАШ су ТЕБИ то рекли???
   Оооо јеебо те миш од три тоне са китом од три фртаља метра!…:)

  • Гирсам Елкана

   По паду Берлинслког зида, сами су Руси то открили, ја читао новине па ако су лагали и ја лажем.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Само ти читај новине ликота. Новине за то и служе да вуку за нос сермију… Јеси чуо ти јаране за Гајгер Милерове бројаче? Не знаш ни где ни кад пролазиш поред њих, а носиш делове нуклеарке у другу државу?!
   Ајде бре коси траву, налажи крави или ради нешто што знаш и што ти је бог дао!