Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Хрвати нам се сваке године ругају у лице пред Бљесак и Олују

0

Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас, поводом одлуке Хрватске да повећа таксе за контролу воћа и поврћа које увози из Србије, да пред свако обележавање акција "Бљесак" и "Олуја" Хрватска вуче економске и политичке потезе који не одговарају добросуседским односима.

– Ово није први пут да Хрватска уводи овакве мере, она је почетком године увела и нова правила за увоз вина – рекао је Дачић за РТС.

То је економски део проблема јер Хрватска годишње увезе 280 милиона евра воћа и поврћа, а извезе 60 милиона, рекао је Дацичх, а потом се осрвнуо на политицке поруке које шаље Хрватска.

– Кад год се приближавамо обележавању полицијске операције „Бљесак“ или „Олуја“, увек имамо овакве потезе Хрватске. Прошле године 8. априла Хрватска није дала сагласност на поглавље 23, 22. јула је била рехабилитација Степинца, 28. јула укинута пресуда Бранимиру Главашу, сада 1. августа Хрватска је увела ове економске мере – подсетио је Дачић.
Он се освнуо и на концерт Томпсона у Слуњу који, како је рекао, представља још једну провокацију.

– То је сада маргинално у свему овоме, али он има одређену политичку поруку. Данас је један научник послао писмо где каже зашто Томпсом држи концерт у Слуњу – па зато што је тога дана 75 година од спаљиваља 463 Срба, 1942. године у цркви, од чега је 149 деце млађе од 13 година – напоменуо је Дачић.

– То је уствари ругалица – ругају нам се у лице и кажу ништа нам не смете ништа нам не можете, ми смо чланови ЕУ – протумачио је Дачић потезе Хрватске и констатовао да свако мора да се уздржи од провокативних потеза ако желимо добросуседске односе.

Дачић је оценио да би требало да „стално буде неки самит и како не би имали времена да доносе мере кад се врате са самита“. Он је поручио да је за регионалну стабилност, одбрану и безбедност потребна политичка воља лидера и да ће у томе Србија имати конструктиву улогу.