Прочитај ми чланак

Русима продавао „српско“ воће из ЕУ

0

Иза решетака Никола Јовановић (25), директор фирме "Ботуњац фрут Орашје" код Варварина. Преваром зарадили 131 милион динара

КРУШЕВАЧКА полиција ухапсила је Николу Јовановића (25), из села Орашје код Варварина, осумњиченог да је злоупотребом положаја одговорног лица прибавио свом предузећу противправну имовинску корист у износу од око 131 милион динара, а себи 36 милиона. Он се терети да је увозио воће из Европске уније, а затим лажирао документацију и исто продавао у Руској Федерацији као – српско.

– Јовановић је, користећи позицију директора у предузећу „Ботуњац фрут“, од априла 2016. до јануара 2017. године, набављао воће од привредних друштава ВКВ и „Азимут 037“ увезено из земаља Европске уније. Затим је ту робу продавао у Русији сачињавајући откупне листе неистините садржине, односно лажно приказујући да се ради о воћу из Србије – наводе у МУП.

Сумња се да власник компаније у овом послу није био „усамљен“, па је полиција иза решетака сместила и В. П. (35) и Н. М. (43), који се терете за кривично дело злоупотреба одговорног лица у помагању. Осумњиченима је засад, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу, одређено задржавање до 48 сати.

У полицији наводе да ће у законском року и уз кривичну пријаву осумњичени бити приведени тужиоцу. Да ли ће доћи до оптужнице, знаће се ускоро. Према незваничним сазнањима „Новости“, фирма из Орашја највише је трговала са јабукама, али су имали искуства и са другим воћем, па и јужним. У оквиру породичног посла радили су и у Војводини. Имају искуства и у шпедицији, пружали су услуге хладњача и транспорта на велико. У варваринском крају нису нарочито расположени да коментаришу најновија дешавања у вези са орашком фирмом, али кажу да су редовно упошљавали и плаћали ангажоване раднике.

У једној од званичних база, за Друштво са ограниченом одговорношћу „Ботуњац фрут Орашје“, наводи се да им је главна делатност трговина на велико воћем и поврћем. А датум оснивања је октобар 2014. године.

Наводно, горела им је, не тако давно и хладњача, а причало се да имају веома развијен посао.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ИЗВОЗНИЦИ

ПРЕМА расположивим подацима Регионалне привредне коморе Крушевац из прошлог јула, као најзначајнији спољнотрговински партнери за фирме из Расинског округа биле су између осталог, Велика Британија, Немачка, Русија и САД. Поред великих компанија, међу девет најзначајнијих изозника из округа у поменутом периоду, наведена је управо фирма „Ботуњац фрут Орашје“.