Прочитај ми чланак

ПРЕДЛОГ ЗА ПРОМЕНУ ЗАСТАВЕ УЗБУРКАО ЈАВНОСТ: Српска застава без белог орла…

0

Замена четири оцила, орлова и круне на српској застави, розетом коју предлаже дизајнер Владан Павловић узбуркала је страсти у Србији до те мере да је овај, како себе назива "вексилограф" проглашен чистачем српске историје, шарлатаном, па чак и издајником. Он узвраћа да је бела розета са осам латица на симетрично плавој позадини заставе, као симболу мирног неба, у функцији напретка Србије.

– Идентитети треба да су у складу са временом у којем живимо, а традицију српског народа је немогуће овом променом изгубити, већ само надоградити – истакао је Павловић.

Овакав предлог није изненадио историчара Радоша Љушића, својевремено члана комисије која је израдила Закон о државним знамењима.

– Бесмислица је играти се са државом и њеним симболима, али глупих предлога је било и биће. Овај предлог је шарлатански, без икаквог смисла и симболике Србије и њене државности – каже Љушић за „Вести“.

Предлог заставе као „бесмислен и будаласт“, види и члан Крунског савета, Драгомир Ацовић који не крије чуђење због публицитета.

– Није човек крив, јер као што неко игра карте, неко трчи полумаратон, њему је пало на памет да црта заставу. Питање је зашто је његов предлог вредан медијске помпе – каже Ацовић за „Вести“.