Прочитај ми чланак

ЗБОГ ВУЧИЋЕВИХ БАТИНАША и ПРЕТЊИ председник Ромске странке повукао кандидатуру

0

Дугогодишњи председник месне заједнице у новосадском насељу Шангај, Бела Курина, повукао је своју кандидатуру свега пет дана пред изборе, који се одржавају у недељу. Таквој одлуци, каже, кумовале су претње и застрашивања, за које оптужује Српску напредну странку.

Дванаест година – толико је бела Курина био председник Савета месне заједнице у свом родном насељу. За то време, стекао је и надимак.

„Поштовање, министре! Како сте? Хоће ли бити нешто за овај Шангај, мало боље или горе? То вам је министар, није директор – министар Шангаја“, тако му се обраћају.

Министар Шангаја се кандидовао и шести пут. Међутим, како тврди, прошле недеље су његову кућу почели да обилазе људи који су за циљ имали да га застраше. И успели су.

„Они као суманути, са пет-шест аута, по пет њих буду у ауту, то су батинаши. Знате шта? Не треба да вас туку. Кад изађе, кад видите како изгледа – то је све метар и деведесет, ширина осамдесет, истетовирани, ћелави“, прича за Н1 Бела Курина, председник Ромске демократске странке.

Неколико дана касније, уместо истетовираних и ћелавих, добио је, каже, позив из Српске напредне странке, с којом је Куринина партија једно време била у коалицији. На том састанку му је, тврди, поручено да он и још четири кандидата Ромске демокрарске странке морају да се повуку из трке, што је на крају – и прихватио.

„Ја сам моје бивше колеге, бивше коалиционе партнере из Српске напредне странке замолио – да ли могу ја да останем, а да повучем њих четворо? Они су рекли – не можеш ни ти, кажу, они морају да освоје свих седам места“.

Н1: Или – шта?

„Између редова ако прочиташ, ако нећеш милом, онда ћеш силом“, одговара Курина.

Милош Вучевић у причу не верује

Шеф новосадских напредњака Милош Вучевић каже да није чуо за наводне предизборне притиске, и позива надлежне да утврде да ли је неправилности било. Ипак, свом бившем коалиционом партнеру – не верује на реч.

„Значи, господин који је званично оптужен за куповину гласова, за разне малверзације са гласовима, који је званично, од стране државних органа оптужен да је кршио изборна правила, више пута – он каже да се крше изборна правила“, наводи Милош Вучевић.

Н1: А ви сте после тога направили коалицију с њим.

Вучевић: И избацили га.

Кандидати највећег дела опозиционих странака ни не учествују на овим изборима. У Демократској странци кажу да не желе да дају легитимитет изборној трци у којој један кадидат има предност од педесет метара у старту.

„Јасно је да је тај који креће од педесетог метра у повољном положају, а остали у подређеном и тешко могу да га сустигну. У таквом положају се налазе сви они који излазе на изборе и такмиче се са кандидатима СНС“, каже Вељко Крстоношић, председник ГО ДС у Новом Саду.

Резултати трке су, међутим, јасни – на изборима за савете месних заједница у Новом Саду, одржаним прошле недеље, кандидати Српске напредне странке освојили су свих 277 места. На изборима који, на папиру, нису политички већ – грађански.