Прочитај ми чланак

НЕМИЛОСРДНИ ШЕРИЈАТ: Саудијка „Модел Холуд“ ухапшена после објављивања снимка

0

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман се залаже за веће могућности забаве за веома бројну популацију младих, али реакције на снимак и хапшење жене показују снагу и раширеност конзервативних гледишта.

Млада саудијска звезда друштвених мрежа „Модел Холуд“ која је изазвала сензацију на интернету постављањем снимка у коме шета улицом у мини сукњи и краткој мајици, ухапшена је у Ријаду због кршења строгих правила облачења у том краљевству.

Жена чије име није саопштено приведена је због ношења „непристојне одеће“, саопштили су јуче државни медији. Полиција је случај предала тужилаштву.

Снимак, који се прво појавио на Снепчету (Снапцхат), приказује жену у шетњи празном историјском тврђавом у Ашајкеру, селу северно од Ријада. Село се налази у региону Наџд, дому неких од најконзервативнијих саудијских племена и породица.

То је изазвало бес дела јавности, који је захтевао њено хапшење због отвореног кршење прописа који траже од свих жена, укључујући и стренакиње, да носе дугачку и широку одећу, као и да прекривају косу и лице.

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман се залаже за веће могућности забаве за веома бројну популацију младих у конзервативном краљевству, али реакције на снимак и хапшење жене показују снагу и раширеност конзервативних гледишта.

Влада је прошле недеље објавила да ће девојчицама бити дозвољено да се у школама баве спортом и да имају часове физичког, а смањена су и овлашћења религијске полиције која више нема право да хапси људе.

Упркос тим потезима, полна сегрегација и строга ограничења за жене су и даље на снази. Женама у Саудијској Арабији није дозвољено да возе, а не могу добити пасош или путовати у иностранство без дозволе мушког сродника.