Прочитај ми чланак

ДЕСАНТ НАТО ГЕНЕРАЛА НА СРБИЈУ: Шта се крије иза учесталих посета…

0

У само недељу дана у српској престоници са највишим нашим званичницима су разговарала двојица НАТО генерала и директор Фронтекса

Србија има јасно дефинисану политику војне неутралности, која је утемељена и у резолуцији Скупштине Србије. Истовремено, наше војне снаге одржавају живе контакте и вежбе и са припадницима НАТО и руских снага, што нас чини јединственим примером у Европи. Међутим, у само недељу дана у српској престоници са највишим нашим званичницима су разговарала двојица НАТО генерала и директор Фронтекса. Да ли се ради о појачаном притиску Алијансе на наше званичнике да промене одлуку о неутралности Србије?

Тек што је стигао из посете Вашингтону, председник Србије Александар Вучић сусрео се са врховним командантом снага НАТО у Европи и командантом америчких снага у Европи Куртисом Скапаротијем. Како је саопштено из председникове Службе за сарадњу са медијима, Вучић је је изразио наду да ће сарадња Војске Србије са НАТО, у оквиру програма Партнерство за мир, бити унапређена са циљем даље изградње капацитета за допринос међународном миру.

Српски председник је истакао да КФОР, односно међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО, имају кључну улогу у заштити српског народа на Косову и Метохији као гарант њихове безбедности, као и очувању стабилности у региону.

Командант Савезничке команде за операције генерал Скапароти је потврдио да ће КФОР и убудуће одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији.

Он је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Генерал Скапароти је изразио задовољство што је у протеклом периоду између Србије и НАТО интензивиран дијалог на највишем нивоу, уз поштовање позиције Србије о војној неутралности.

Он је додао да постоји много могућности за унапређење сарадње НАТО са Војском Србије, истиче се у саопштењу.

Сличну поруку министру одбране Александру Вулину прошле среде пренела је и адмирал Мишел Хауард, командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу.

Она је потврдила значај сталног политичког дијалога и размене информација, нарочито када је реч о безбедносним изазовима као што су тероризам, организовани криминал или миграторна криза, са којом се суочава регион западног Балкана, али и цела Европа.

Између ове две посете, стао је и разговор директора Фронтекса, Агенције ЕУ за европску и обалску стражу, Фабриса Леђерија са највишим српским званичнима. Мада Фронтекс нема везе са НАТО, не може се пренебрегнути чињеница са да Европску унију чине махом чланице Алијансе.

Политички аналитичар Бранко Радун за Телеграф.рс каже да очигледно постоји појачана заинтересованост великих светских сила за Србију.

– У новим односима снага у свету, поново Балкана постаје интересантан. Интересовање показује и нова Трампова администрација, Русија, Кина, али регионална сила – Турска – указао је Радун.

Он сматра да Балкан има своју значајну улогу код светских сила и да ми често потцењујемо свој значај.

– Све те честе посете показују да се Алијанса, али други светски фактори боре да придобије Србију. Међутим, све док је Србија неутрална биће занимљива свима, а када би рецимо ушла у НАТО, ту не би више било велике дилеме и изгубили бисмо на атрактивности и значају – рекао је Радун.