Прочитај ми чланак

КУСТУРИЦА: Путин је од Русије направио светску силу

0

Прослављени српски режисер Емир Кустурица сматра да је руски председник Владимир Путин одговоран што су Руси поново поносни на своју културу и историју.

Кустурица је поздравио напоре Путина у обнови Русије и изразио је уверење да је он заслужан што је Москва снажна и независна сила у свету док је свом народу усадио поштовање за њихово наслеђе, за које се чинило да је изгубљено током бурних деведесетих година прошлог века.

– Поносан сам на Путинов џентлменски став, начин на који је Русију издигао са дна на који је пала током власти Бориса Јељцина и вратио је на ноге на начин на који је народ поново поносан на своју историју и културу – рекао је Кустурица за „РТ“.

Прослављени режисер је признао да је често на мети критика, јер не крије свој наклоњени став према руском лидеру. Он је навео да и „про-Путинове шале“ данас могу да изазову проблеме, указујући на то да је био на мети критика, јер је рекао да је спреман да Путину дозволи да ракете постави на његовом балкону.

Кустурица је указао и на дубоку културну и друштвену благонаклоност између Србије и Русије.

– Погледајте у историју, како је тадашњи руски цар Николај Други ушао у Први светски рат због Србије, колико добро нас Русија разуме, колико значимо једни другима на културном нивоу, како делимо исте православне вредности – каже Кустурица.

Он је изразио уверење да је моћ да се тражи заједничко добро изнад појединачне, себичне потребе оно у чему се српски и руски народ разликују од Запада.

– Србија и Русија се држе принципа колективизма, нашу историју и будућност гледамо са те тачке – напомиње Кустурица, наводећи да док је Запад, можда, постигао економски напредак пратећи потпуно супротан низ вредности, он то види као друштво у којем је човек човеку вук.

Прошле године је Путин Кустурици доделио Орден за унапређење пријатељства и јачање сарадње између народа Србије и Русије, те популаризацију руског језика и културе.