ЗАШТО СЕ СРБИ НЕ БИ УЈЕДИНИЛИ— као што су се ујединили Немци

35

Не подразумева се да се питање уједињења Срба решава сада и овде, али то мора да буде један од циљева српског народа у некој ближој или даљој будућности, о таквим стварима се размишља на дуже стазе, сматра др Милош Ковић.

Победник првог састанка Путин—Трамп је руски председник, то је била нека врста светског спектакла. Али поставља питање с ким руски председник треба да разговара и да ли је амерички колега права адреса, јер је одмах по његовом повратку у САД Бела кућа наставила стару политику према Русији — војног опкољавања, каже за Спутњик историчар др Милош Ковић, ванредни професор на Филозофском факултету.

Шта Трамп ради
 

Да ли је онда Трамп уопште дорастао улози председника САД?

— Трамп се буквално тетура под ударцима те такозване дубоке државе и напади долазе из медијског естаблишмента који је тесно повезан са универзитетским светом, а постоје и обавештајне структуре. Из свега тога амерички грађани, укључујући и њега, не могу да се ишчупају. У међувремену је и Трамп почео да говори о мешању Русије у америчке изборе, али подсећам да се САД мешају унутрашње ствари свих земаља света. За време његовог мандата остаће забележено да је Црна Гора била увучена у НАТО, следећа је Македонија, а Срби трпе озбиљне ударце од НАТО-а

Само неколико дана после охрабрујућег сусрета у Хамбургу, Конгрес САД разматра санкције Москви, а Бела кућа их подржава…

— Тренутно се одвијају војни маневри НАТО-а у Бугарској, у Румунији су размештене „Патриот“ ракете, војници Алијансе су и у Украјини, то све показује да светски мир у овом тренутку зависи од стрпљења руских државника. САД су биле спремне да изазову трећи светски рат због Кубе, ово је сада само игра живаца у којој Вашингтон спроводи апсолутно агресивну политику која води ка великој светској конфронтацији. Мислим да је НАТО уласком у бивше совјетске републике прешао ту црвену линију у односима са Русијом. Не треба занемарити да САД отворено угрожавају и суверенитет и интегритет и Кине, али и Ирана, и то води ка великом светском конфликту који један сусрет Путина и Трампа може да ублажи, али не и да спречи.

У Истанбулу је одржан и Светски нафтни конгрес, а председнику Србије је турски колега обећао да ће на јесен довести 150 турских инвеститора. Могу ли они да помогну нашој економији?

— Далеко је то од решења проблема наше економије. Само се понавља прича о страним инвестицијама. Нико нема ништа против њих, али се намеће питање како и под којим условима. Шта је српски национални интерес ако то није интерес наших радника, од чега ћемо да хранимо породице. Не мислим само на радничке у „Фијату“ него и у микро-фирмама, па чак и на Универзитету. „Стране инвестиције“ су лепе речи, али је то такође и мантра коју слушамо већ двадесет година, од које смо добили пропалу економију и колонијални статус у који је Србија запала. Политичка страна ове приче је занимљивија, јер најављује наставак сарадње Турске и Русије и то би могло да донесе одређену стабилност Балкану. Ако би Турска престала са конфликтима са Русијом, Иран, који је близак Русији и који је за време рата имао озбиљан утицај у Сарајеву, могли би да омогуће да дође до компромиса. Не треба, међутим, заборавити да су геостратешки Турска и Русија противнице од краја 18. века до дана данашњег и да само постоје међуфазе добрих односа, али историја је као квадрил, игра у којој се стално мењају партнери.

Повезивање региона
 

Радници крагујевачког „Фијата“ су штрајковали, какав епилог очекујете?

— Занимљиво је да се данима поводом тог штрајка нико није оглашавао па чак ни опозиција и то је за њу пенал, што значи да се бавимо нерелевантним темама. Како смо дошли у ситуацију да радници у Крагујевцу могу да бирају између плате од триста евра и нуле? Диже се кука и мотика на српске тајкуне и на томе се зарађују политички поени, али бих се сагласио са правником и економистом Бранком Павловићем да је Србија у рукама странаца. Како смо дошли до тога да смо демонтирали своју привреду, растурили и продали за шаку долара оно што су градили наши очеви и мајке?

Можда нисмо то сами урадили, можда су нам наметнули…

— То је оно питање шта се догодило деведесетих под маском пропасти комунизма и нарочито под идеолошким притиском антикомунизма. Људи су се одрицали себе и свега што су радили, примарно се ствар одиграла негде у умовима. Имали сте комбинован притисак разарања Југославије и СССР-а са економским притисцима. Џефри Сакс је признао да нису исти критеријуми примењивани за дугове Југославије и Совјетског Савеза са једне стране и осталих источноевропских земаља. То је игра која нам је наметнута, али ми смо је прихватили и сада после 20-30 године склапамо крхотине разбијеног огледала. Историчари покушавају да схвате шта се догодило, али никад није касно да повучемо ручну кочницу.

У Трсту се одржао Самит лидера Западног Балкана. Аутори идеје о новој економској унији виде као рађање нове мини-Југославије и Србију као нову предводницу?

— Не могу да будем противник економског повезивања наших простора и противник свега што ради актуелна српска влада да бих био човек који је у опозицији. Економско, али и било које друго повезивање бившег југословенског простора је нешто што свако разуман мора да подржи али не по сваку цену. Наш циљ је економско и културно повезивање са Републиком Српском, Црном Гором и Македонијом и свака врста насиља мора бити искључена у старту. Треба на демократски начин да се разговара о судбини Републике Српске и Црне Горе која је однедавно у НАТО-у.

Колико је Македонија далеко од чланства у НАТО-у?

— Нажалост, није далеко, то је питање активности Русије у тој земљи и Црној Гори. То је озбиљан ударац за проруске политичке снаге у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Логично питање је зашто је легитимно разговарати о националним интересима Албанаца и о „Великој Албанији“, а не о истим националним интересима Срба. Што је било легитимно да се уједине Источна и Западна Немачка? Не подразумева се да се питање уједињења Срба решава сада и овде, али то мора да буде један од циљева српског народа у некој ближој или даљој будућности, о таквим стварима се размишља на дуже стазе.

Историчари траже истину о Сребреници
 

Да ли Срби умеју да размишљају на дуже стазе?

— Стари, добри, дисидентски Београд из ’80-их и ’90-их још постоји, срећем много мудрих људи, неки су и гости Спутњика. Тај Београд је жив и он размишља, то је град који је патриотски, европски, светски, који нема комплексе и размишља о интересима Србије и српског народа. Имате много људи који размишљају дуговечно, али ми то не видимо у нашем управљачким елитама, како овим сада тако и у оним предходним.

Склањају ли се онда они свесно и намерно из управљачких кругова?

— Бојим се да се добар део наше критичке јавности намерно склања, људи неће да иду у политику зато што је концепт странака по многима већ потрошен. Видимо све те уморе све те уморне генерације које су се сломиле, али свака генерација мора да мора да крене и ако треба да се сломи или да победи, ту нема много избора, таква је била историја целог српског народа. Ми ћемо сутра морати да одговоримо деци где смо били шта смо радили кад су нам земљу растурали, када су нас пљачкали и зашто смо узимали кредите.

До када ће обележавање злочина у Сребреници пратити политички говори?

— То се неће скоро догодити, јер она има светско-историјски значај. И данас у западним медијима пре него што се крене у нове ратничке походе, имате стално позивање на Сребреницу: „Нећемо ваљда да дозволимо још један такав злочин?“ Упоређују је чак и са Косовом, јер су тамо благовремено интервенисали и успели да избегну Сребреницу. Она је важна за западњачко јавно мњење, јер је изговор за нове крсташке походе у којима углавном страдају муслимани из Сирије и Либије, то је тај цинизам Запада. Стално треба да постављамо питања шта је са српским жртвама у општинама Братунац, Сребреница и Милићи. Да ли је могуће да људи на Западу или у Сарајеву мисле је бесплатно убити Србина и што би беле мараме биле скупље и важније од црних, као што се запитао и Милорад Додик. Покушај да се Сребреница изједначи са Јасеновцем је уствари прање нечисте савести. Друго спорно питање је број жртава, а треће да ли је то био геноцид или није. У Србији нико не спори да је тамо био ратни злочин, али нама историчарима мора да се постави питање у којој мери смо истражили та се десило у Сребреници. Дакле, ми тражимо истину.

Пристали сте да будете део Политичког савета ДСС-а, да ли Ви видите себе као интелектуалца који даје свој залог историји?

— Србија има демографски суноврат који се заснива на бежању младих из земље. А шта смо учинили да се то промени? Можете да иступати јавно, али политички простор и даље попуњавају политичке странке хтели ми то или не. Верујем да иза политичке странке мора да стоји идеја и вера у идеале. Идеали на које се позива ДСС највећим делом су и моји. Социјално, политичко и национално ослобођење су једно и то је фалило ДС-у када је била на власти заједно са Г17 плус и сличним странкама. Мислим да и у Демократској странци сада сазрева свест о томе да је неолиберализам донео више штете него користи земљама као што је наша. Ово би можда требало да буде схваћено као позив свим људима који желе добро својој земљи да улазе у политику. Ја нисам ушао политичку странку, људи су то погрешно можда схватили, водићу Политички савет и поносан сам на то. Моја позиција је да саветујем председника странке и остале чланове. Поред мене Савет ће чинити веома виђени људи чија имена је рано да откривам, али сам и због њих пожелео да будем део тог друштва. Постоје пријатељи, чије позиве не одбијате, наћи ће се у Политичком савету ДСС-а. Ту смо да помогнемо, да видимо шта можемо да урадимо за ту странку, то јест за своју земљу.

 • ilija

  Srbi ne mogu da se ujedine a to je razlog njihove zaostalosti. U proslim vekovima Srbi su bili slozen narod a danas su postali izopaceni kao i druge nacije i tu nema ujedinjenja.

 • Sono un comunista

  NKPJ se kategorički protivi članstvu Srbije u tamnici naroda Evropskoj uniji i zalaže se za nestanak te reakcionarne imperijalističke tvorevine koja služi da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji. Takođe, NKPJ se izričito protivi članstvu Srbije u NATO, udarnoj imperijalističkoj pesnici u borbi protiv slobodoljubivih država i naroda u svetu.

 • gifteconomy

  Ватикански језуити подржавају Немце – четврти римско-немачки рајx је ЕУ ! Oни су једно.

  А ми смо мајвећи непријатељи ватикански педера. И то ћемо остати.

  Док ватикан не изгори – нећемо имати мира

  • Prle Tihi

   Какве они везе имају са неспособношћу народа да направи казина на сваком петом ћошку која ће давати свакодневно појављеним својим члановима најмање триста динара дневно по садашњем важећем курсу на које се не плаћа порез? Тако се ради да економија буде јача од осталих.

  • Херцеговина

   Мене занима да ми рекнеш ђе има јевтина кавурма и чварци, мене то брине!

  • Бели Орао

   Нема нигде јер је измишљен@пиетрен.

  • Prle Tihi

   Попару, пржено, кавурму, пеглане кобасице, чварке, пршуте казина би давала бесплатно. Јефтино би прешло у мит.

  • don_kihot

   Bolje da si ovom povise dao sibice da ide zapaliti Vatikan. :)

  • Херцеговина

   :)) То ће ,,наш,, ,,Перун,, да одради, он је 20 година ,,упаљен,, овђе, само чека да се ватикан више приближи:)

  • Frojd

   …da ti malo nisi, ciknuo sluchajno…
   …ili da se pridruzis onoj spodobi….Radeti….

  • Sono un comunista

   NKPJ poziva sve seljake da pristupe Partiji i SKOJ-u.

  • Frojd

   …sisarac, ti bi i vecheras da se sagnes na mojega milojka, ako sisoje , ako…slobodno…nego ‘di su ti one ulupane kaplarchine, onima sto si sinoc klecho i dhuvao u svirajku….

  • Sono un comunista

   Kategorički se protivimo stvaranju seoske buržoazije

  • Simerijanac

   Не јавља се он са села, он грокће из свињца.

  • Sono un comunista

   Mora se povećati stočni f(R)o(J)nd do relativnog nivoa najrazvijenijih država u ovom pogledu, jer prirodni uslovi u našoj zemlji omogućavaju ogromna poboljšanja u ovoj oblasti.

  • Simerijanac

   У потпуности се слажем, само крмечи живот нашег Фројда је ограничен до касне јесени. Тад је вријеме свињокоље, а он ће се претворити у сланину, кобасице и суво месо.

   Из свињца ће се преселити у сушницу за месо. Можда нам и из ње буде слао овакве коментаре.

  • Frojd

   …a ti slobodno mos’ poglabas kobaju na Frojda, naravno prvo Dodetovu, on je vas glavni hebach, hebe vas non-stop, al vama ulupanim khretenima tako i treba, jer vi za bolje i niste…ebem li vas rethardirane….

  • Simerijanac

   саша јанковић је психопата и убица.
   Чуо сам да је био у Сребреници ( био сам и ја, али ’95-е) и да је тамо општио са муниром субашић и чедом јовановићем. Прво га је јјебавало, а другонаведену је јјебаво.

  • Frojd

   …ma vazi be, nego, kod Dodeta ce jos malo pored sisanje , saranjivanje, pisanje, i sve ostalo da bide na recku, ebe Dode i ne pita posto…
   …za njega nema ‘zime’ , a vi mu i dalje klechite….

  • Sono un comunista

   Kme, kme, niko me ne voli.
   Jankovicu, Cedo, Canak upomoc.

  • Frojd

   …ooo, pa de si ti meni indijanac, a…ti si zaduzen da dhuvas i klechis Dodetu Mitricu, ti si njegova konkubina…glavna..ahaha…dhuvaj ‘junache’, dhuvaj sto jache…manijache….

  • Sono un comunista

   U sadašnjim istorijskim uslovima kod nas je dominantan tip srednjeg živinarskog fonda.
   Ono se zasniva na gajenju stoke.
   NKPJ je za svestranu modernizaciju sela, za podizanje kulturnog nivoa u živinarskim farmama

  • Frojd

   …sisarac, treca liga, kad budes prva, onda od moja dva komentara uz milojka mos’ dobijes i jos neki postic, do tad, samo se vozi na milojka i uzivkaj, jasno…

  • Sono un comunista

   Dalja modernizacija sela podrazumeva restauraciju postojećih fekalnih kanala

  • Sono un comunista

   NKPJ će se boriti za uspostavljanje društveno-političkog sistema u kome će osnovno obrazovanje biti zakonska obaveza za sve ljude

  • Зарја, Зарја

   А средње?!
   Зашто само основно?!

  • Sono un comunista

   Mala ironija , niste razumeli.

  • Лав Јеленовић – БИП

   Ја кунем комшију са спрата изнад што ми баца смеће на терасу сваки дан, већ годинама али џабе. Док га не умлатим сам ништа од клетве неће бити. Додуше и он је католик тако да има везе са ватиканом, па вас позивам да га заједно кунемо. Клетва би могла да гласи: „нека комшији изнад Лава Јеленовића рикне клима уређај на ову врућину“
   Може и фрижидер и замрзивач

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ти да си неког имао муда умлатити, ти би то урадио пре дваес година док си био млађи и у снази, кад ти је одвео госпоју од ситне ђеце..:)))
   Ајд не прди пацове борчански!

 • моћни Ђоле Јанговић

  Зато што су то две опозитне, историјски супротстављене чињенице: Када је Србија уједињена, Немачка је у расулу и обрнуто. ИЛИ : Када је Немачка јака и уједињена, а Русија слаба и разједињена, Србија је најеебала.
  А када је Русија јака и уједињена, Србија је релаксирана, а Немачка је најебала…
  Тако је барем досад било, и то су геополитички закони равни оним Њутновим…

  • don_kihot

   Poslednje okupljanje Srba bilo je pod Dusanovom zastavom a ti pandiras na Jugoslaviju kad spominjes Njemacku. Lose si zapamtio yt. :)
   Druga stvar, Njemci su imali jedan berlinski zid koji su drugi zidali a mi Srbi imamo ih najmanje deset koje smo zidali sami. I svaki dan dodamo po jednu ciglu novu.
   Njutna kad je jabuka opalila u vugla ispala su tri zakona a tvoja tintara bi proizvela samo tup zvuk zrele lubenice. Eto ako mi ne vjerujes cukni se u glavu.

  • Simerijanac

   Има и тога.
   Сујета наших политичара нам је највише зла нанијела. Нико их није тјерао да стварају прву југославију, а они су хтјели да владају територијом већом од територије којом је Цар Душан владао.

   Чак су наопако југословенство замишљали као националну а не државотворну идеју.

   Неки овдје бране носатог крања ацу и брадатог николу пашића ( намјерно малим словима), као натјерали их да праве југославију. Само што те „неке“ зајјебава Нишка декларација од 7. децембра 1914. год. и ратни циљеви ( југословенски а не српски) Србије изнесени у њој.

   Од 1. децембра 1918. године све и почиње.
   Можда и раније, од 29. маја 1903. године.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Пандирам ти га на госпоју дон смрдот Лупига..:)))
   Остави се зидарије и механике, ти си стручњак за унутрашњу трговину типа козарачко коло – свак свакоме држи руку у џепу..:)

  • Бели Орао

   Глупи Швабови су само оруђе у рукама Енглеза, мада је Черчил рекао кад су га пробудили због рата у Кореји, „да ли сам вам рекао да ме будите само ако се Немачка уједини“.
   Уједињени Срби су опасност јер онда не би моглло бити мешетарења осталих смрадова, типа ујке .

  • Simerijanac

   Истина три вијека стара : “ Кад Прусима смркне, Русима осване. И обратно. “
   А ми смо негдје између.