Прочитај ми чланак

РЕГИОНАЛНА ЗАВЕРА: Хрвати помажу стварање војске тзв. Косова?!

0

Хрватска се неће директно и конкретно укључивати у формирање такозване војске Косова, као што је то најавио претендент за премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, али је спремна да пружи помоћ у обуци, пишу "Вечерње новости".

Позивајући се на добро обавештене војне и политичке кругове у Загребу, лист наводи да ће Хрватска, ипак, ако Запад да зелено светло Приштини за трансформацију безбедносних снага у оружане, пружити помоћ, пре свега, у обуци.

Ови извори кажу да се Хрватска неће мешати у однос Београда и Приштине, поготово када је реч о безбедносним питањима и да ће чекати да види шта ће се даље дешавати у региону.

– Начелно, војна сарадња није искључена, али не долази у обзир да Хрватска на било који начин искаче у том смилсу. Све ће бити као до сада, па ће Хрватска војска отворити врата за школовање војника са Косова и повремено ће се организовати неке вежбе – рекао је добро обавештени војни стручњак.

Он је додао да обуку војника (самопроглашеног) Косова финансира Хрватска, а предуслов је да знају хрватски језик.

– Разговара се и о куповини војне опреме из Хрватске, а више од тога не треба очекивати – навео је овај стручњак, који подсећа да су хрватске фирме израдиле униформе за постојеће безбедносне снаге (самопроглашеног) Косова.