Прочитај ми чланак

ДВЕРИ УПОЗОРАВАЈУ: Општине и градови у Србији пред банкротством

0

Стање јавних финансија градова и општина у Републици Србији је неодрживо – ко је, како и с којим циљем општине и градове у Србији довео пред банкротство?

Последњих година систем финансирања локалних самоуправа претрпео је низ погрешних и неадекватних промена које су заједно са криминалом, корупцијом и ненаменским трошењем новчаних средстава буџета градова и општина, оставиле трајно негативан утицај на економске перформансе и стање јавних финансија градова и општина у Републици Србији, њихових јавних предузећа, институција и установа.

Без јасно детерминисаног системског оквира, непостојања чврстог буџетског ограничења и наглих законских измена, пре свега у циљу добијања позитивних оцена од стране ММФ, «победе» на изборима и опстајања на власти, у континуитету донета законска решења Динкића, Тадићеве, а касније и Вучићеве владе довела су јавне финансије градова и општина у Републици Србији у безизлазно стање (у «Зону сумрака»).

Најпоразнији ефекат неуређених финансија градова и општина је то што су услуге које грађани добијају од локалног нивоа власти на забрињавајуће ниском нивоу, иако је учешће расхода за запослене у укупним расходима буџета јединица локалних самоуправа несхватљиво високо и да прелази чак 40% од укупног буџета.

Дугови градова и општина и њихових локалних јавних предузећа, установа и институција нарасли су на око 1,3 милијарди евра (што представља приближно 4% БДП-а Републике Србије).

У највећем проблему су јавне финансије Београда, Новог Сада, Крагујеваца и Ниша и ови се градови налазе пред банкротством.

Уколико се не успостави кредибилан и одржив буџетских процес локалне финансије ће наставити да генеришу дугове и доцње које урушавају ликвидност привреде који послује са локалним самоуправама и које ће, пре или касније, постати фискални ризик и перманентна обавеза за Републички буџет. Све анализе указују да буџетски трансфери и злоупотребе у трошењу јавних средстава представљају главни механизам контроле власти и прикривени вид политичке пљачке, богаћења и ширења утицаја тајкуна и политичких моћника са републичког на локални ниво власти, с крајњим циљем финансијског урушавања и приватизације ресурса локалних самоуправа, јавних предузећа и установа.

Српски покрет Двери указује да је инструкцијама и сугестијама ММФ у доношењу законских решења Вучићевој влади, пре свега у сегменту доношења Закона о изменама закона о финансирању локалних самоуправа у 2016. години део проблема решен са републичког аспекта буџета, али да је комплетан финансијски систем јединица локалних самоуправа свесно доведен у проблем.

Циљ је тих законских решења био је да се јединице локалних самоуправа и локална јавна предузећа, институције и установе доведу у безизлазну ситуацију – да се презадуже, гомилањем ненаплативих потраживања и њиховим отписом доведу у велике губитке изнад висине капитала, те да се уз неизмирене обавезе према добављачима и радницима као једино решење од стране ММФ и неолибералне Владе Брнабић-Дачић-Вујовић за «спас» препоручи продаја и приватизација истих -водовода, канализационих система, гробаља, градског земљишта, зграда, рекреативних центара и других ресурса у власништву локалних самоуправа.

Отуда Српски покрет Двери захтева хитну измену Закона о финансирању локалних самоуправа и кредибилан и одржив буџетски процес уз одговорност и санкционисање сваке злоупотребе у трошењу јавних средстава.

Уједно упозорава Владу Републике Србије да се не игра приватизацијом локалних јавних и јавно-комуналних предузећа, институција и установа, ни кроз вид јавно-приватног партнерства, јер ће се као партнери јавним предузећима на локалу «случајно» појавити кумови блиски актуелној власти или моћне мултинационалне корпорације за које представници актуелне власти лобирају, а чији је мотив само профит и богаћење на терет обесправљених. У таквим условима грађани Србије и генерације које долазе немају перспективу за опстанак.

Информативна служба Двери