Прочитај ми чланак

РУСКИ „МИГОВИ“ СПРЕМНИ – шта их омета на путу ка Србији?

0

Руски 'мигови' и даље нису стигли у Србију, а процедура је стигла до завршне фазе, односно регулисања начина транспорта.

То је за специјализовани ваздухопловни портал Тангосиx рекао шеф Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор проф. др. Бојан Зрнић.

Он има незахвалан задатак да координира набавкама војне технике, преговара у име Министарства одбране и управља научно-истраживачким потенцијалима војске.

„Сад смо у фази да су све неопходне процедуре, које су морале да се спроведу у државној администрацији у Руској Федерацији, завршене и ми смо сада у оперативној фази спровођења доласка ових летелица, тачније регулисања начина транспорта. Тражимо оптималан модел транспорта у погледу цене и рокова“, рекао је Зрнић.

У разговору је демантовао да Бугарска и Румунија забрањују прелет авиона до Србије.

„Не, не. Поједини медији су тако пренели ту вест али то заиста не бих коментарисао. Прецизно сам Вам рекао шта смо све урадили и како се таква врста испоруке обавља. Сад смо фокусирани да што пре почне реализација Фазе 1, предекспортна припрема и довођење авиона на ИЦАО стандард, као и да уговор са МиГ-ом за Фазу 2 такође што пре почне да се имплементира. Он се односи на ремонт и на прелазак на одржавање по стању наша 4 авиона, односно и додатних 6, како буду стизали на ред. Дакле Фазе 1 и 2 су нам сада у фокусу и оне се у ствари паралелно одвијају. Фаза 3 која подразумева дубљу модернизацију доћи ће на дневни ред након тога“, навео је Зрнић.

Он је истакао и да није планирано да други авион типа Ан-26 иде на ремонт.

„Овај који је недавно ремонтован довољан је за тренутне потребе Војске Србије. Имамо наравно потребу и да ојачамо транспортне капацитете у смислу повећаног нивоа амбиција за учешће у мировним операцијама, и у том смислу се тренутно разматрају и неке друге опције“, истакао је Зрнић.

Додао је и да је планом опремања Војске Србије у категорији средњих транспортних хеликоптера, предвиђено опремање класом Ми-17 хеликоптера.

„То је коначна одлука. Поред ова два хеликоптера која су већ набављена опремаћемо се додатним хеликоптерима те класе, али не сигурно у току ове године. Дакле то није приоритет с обзиром да смо са испоруком ова два значајно добили на повећању капацитета. Али та линија ће се наставити чим се додатно консолидујемо финансијски. Имамо Ербасов пројекат, имамо МиГ-29 пројекат, имамо доста других потреба, пре свега у сфери телекомуникационе опреме, морамо бити рационални у опремању“, закључио је Зрнић за Тангосиx.