Прочитај ми чланак

„СРПСКИ ДОМ НИКАД СОДОМ“: Свештеник и монахиње држали су пароле против Прајда

0

Парада поноса, под слоганом "Нека сви наши гласови оре се", завршила се данас око 13 сати у Београду.

Неколико дестина учесника и учесница кренуло је у подне у шетњу преко Теразија ка Тргу републике, након што је „јунски“ прајд отворила Сњежана Јолић, жена која је, како каже на својој кожи осетила друге видове дискриминације.


– Дошла сам да отворим прајд и подржим све своје пријатеље и све људе који припадају ЛГБТ популацији. Толико пута сам се суочавала са дискриминацијом, пре свега јер сам жена, затим избеглица, а онда и жена са хендикепом. Овде смо да се боримо да права постану иста за свако људско биће – рекла је Сњежана и отворила параду.


Сњежани се за подршку захвалила Хелена Вуковић, једна од најпознатијих транс особа у Србији.
 
Шетаче је све време пратио комби са кога се чула музика и доприносила добром расположењу међу њима. На Трг републике стигли су веома брзо и тамо направили краткотрајну журку.
 
Скуп су, међутим, обезбеђивале јаке полицијске снаге. Полицајци у опреми за разбијање демонстрација потпуно су окружили парк док су се учесници у њему састајали, а затим чували Теразије и Трг Републике.
Многи окупљени су на себи носили беџеве на којима је један од српских симбола – шљива – у дугиним бојама. Са собом су понели заставе и транспаренте на којима пише „Нико није слободан док нису сви слободни“ „Хоћу живот достојан човека“, „ЛГБТ права су људска права“, „Нека љуби когод кога хоће“ „А што ћемо љубав крити“.

Појединим припадницима ЛГБТ популације подршку су дошли да дају њихови пријатељи и чланови породица.
 
Подршка је стигла и из других градова Европе. Сава В. (20) дошао је из Париза са својим пријатељим Луком, који је допутовао из Букурешта само због данашњег скупа.
 
– Моји су пореклом одавде и преко лета боравим у Србији код рођака, а први пут сам у Београду. Разлика између Београда и Париза је огромна – тамо је већа слобода, сви људи на паради су срећни и насмејани, има и много мале деце и породица – рекао је Сава, док је Лука такође приметио да је београдска парада веома мала у односу на ону какву је посећивао у свом Букурешту.
Парада ипак није могла да прође без мањих провокација, те су се уочи шетње одједном у Пионирском парку појавили трубачи који су окупљнима одсвирали неколико песама. Они су се затим удаљили, не желећи да открију ко их је послао, а Н1 преноси да је реч о некој врсти изазивања.


Две јасне провокације обележиле су журку на Тргу републике. Најпре су се у центру појавили свештеник и две монахиње са транспарентима „Српски дом никад содом“ и „Не содомској револуцији“.

Ове године две параде
 

Због несугласица међу ЛГБТ удружењима, ове године биће одржане две параде поноса, једна данас, друга у септембру.
 
– Берлин, Мадрид и Барселона имају по две параде поноса. Европска аосцијација организатора прајда огласила се јер је добила нетачне информације одавде да наступамо под истим именом као и парада у септембру, што није тачно – рекао је Предраг Аздејковић из Глиц-а, обративши се новинарима.

Центар града спорадично затваран

 
Улице до Трга републике су постепено затваране, како би колона њима прошла. Из ГСП-а нису најављене промене линија које се том трасом крећу.
– Скратили смо трасе тролејбуса до Славије, док колона не прође. Нема их много, те ће остала возила сачекати да парада стигне до Трга Републике, а потом наставити редовном трасом – рекли су из ГСП-а.