Прочитај ми чланак

ПЛЕНКОВИЋ: Штитићемо наше ветеране од српског закона

0

"Питање српског закона о универзалној јурисдикцији Хрватска ће решавати билатерално и чврсто штитити ветеране, који не смеју да буду у подређеном положају", рекао је у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић.

– То је проблем који је увек на дневном реду, који је предмет билатералних разговора и који ће бити предмет билатералних разговора. Ми инсистирамо на његовом срешавању, а процес преговора о поглављу 23 трајаће годинама. Према томе, имамо времена и простора, методологије и начина да решимо то питање – каже Пленковић, пренела је ХИНА.

Одговарајући на питање како то да Србија још није променила поменути закон иако је прошло готово годину дана од када је отворила преговоре у поглављу 23, које се односи на Правосуђе и темељна права., Пленковић каже:

– Ми смо нашу позицију неколико пута изнели, врло јасно маркирали и штитимо хрватске бранитеље, штитимо наше држављане. Не желимо да хрватски држављани, држављани ЕУ буду у подређеном положају -рекао је он.

Он је казао да је небројано пута до сада о том закону говорио као о акту „хибридног карактера проширене регионалне јурисдикције“.

– То је за нас неприхватљиво, сматрамо да таква врста проширења надлежности није допуштена и јасно је да се томе противимо, што смо више пута појаснили нашим европским партнерима, а и Београду – рекао је Пленковић.

Хрватска је у једном периоду блокирала Београд у отварању поглавља 23 тражећи гаранције да Србија неће злоупотребљавати свој закон о универзалној јурисдикцији за суђења за ратне злочине, осигурање права хрватске мањине у Србији и пуну сарадњу с Хашким судом.

Агенција подсећа да је у преговарачке ставове ЕУ на захтев Хрватске ушла формулација којом се, како наводе, истиче „потреба за регионалном сарадњом и добросуседским односима у процесирању ратних злочина, укључујући и циљ да се избегне сукоб надлежности“.