Прочитај ми чланак

НА ТРГУ УЗ ДЕМОНСТРАНТЕ само Нова странка

0

Ни дан пред најављени скуп групе групе Против диктатуре на којем ће се исказати протест против новоизабраног председника државе а поводом свечаности због ступања на функцију Александра Вучића, сви лидери опозиционих странка и њихови сарадници нису имали одговор на питање хоће ли данас у 18 сати бити на Тргу републике и исказати своје незадовољство.

Зид ћутања о свом доласку јуче су подигли у ДС, Дверима и блиском окружењу Вука Јеремића. Покрет слободних грађана Саше Јанковића неће учествовати у окупљањима против „поновљеног лажног крунисања“, али им пружа подршку, саопштио је јуче покрет. Они су позвали грађен да од „лажног и голог цара окрене главу, посвети се себи и ослободи се диктатуре“.

Фејсбук страница – Против Диктатуре

„Све што Александру Вучићу треба рећи већ смо рекли. Уместо тога, позивамо све грађане да приђу и активирају се у Покрету слободних грађана или некој другој политичкој организацији, која ради на ослобађању Србије од дављења неорадикалском диктатуром“, наводи се у саопштењу Јанковићевог ПГС.

На Тргу ће, како је већ најављено, бити Нова странка Зорана Живковића, Покрет за преокрет Јанка Веселиновића и требало би – функционери СДС Бориса Тадића. Како нам је речено у групи Против диктатуре, на данашњем скупу није предвиђено да говоре политичари, а није предвиђена ни шетња, већ се окупљање базира на перформансима на Тргу.

Нешто активнији данас биће активисти Покрета за преокрет који ће делити допис у којем се наводе чињенице о новом председнику и његовој владавини.

– Активисти Преокрета ће већ на аеродрому, али и на Новом Београду ван ограђеног простора око Палате Србија, где се одржава свечаност, гостима, пролазницима и новинарима делити наш допис који је јуче преко амбасада послат свим званицама, рекао је Јанко Веселиновић, лидер Преокрета, за Данас.

У допису се наводи да „инаугурација на коју су позвани није никакав свечани чин који би логично требало да уследи након победе на изборима, већ тријумф безакоња и аутократије, корак даље ка узурпацији власти након непоштених и нефер избора, а сви који дођу на „инаугурацију“ помоћи ће у учвршћивању диктатуре, односно свевлашћа једног човека“. Написане су и чињенице које, како се наводи, Вучић не наводи у својим биографијама а важан су део његовог политичког етоса.

Тадић не иде на пријем

Када је реч о лидеру Социјалдемократске странке који је у два мандата био председник Србије Борису Тадићу, према досадашњим информацијама, очекује се да ће он изостати са свечаног пријема у Палати Србије. У Тадићевој странци су рекли да он није добио позивницу, док у протоколу Александра Вучића тврде супротно. Бивши председник Југославије Војислав Коштуница наводно путује у Хиландар. Очекује се да ће доћи Милан Милутиновић, Зоран Лилић и Томислав Николић. Од опозиционих посланика који ће се појавити на Вучићевом пријему, из ДЈБ Саше Радуловића је саопштено да они не иду. Очекује се долазак посланичких група мањина, затим Чедомира Јовановића (ЛДП), Ненада Чанка (ЛСВ), као и радикала Војислава Шешеља. Није известан долазак већине посланика ДС, затим самосталних из клуба „За спас Србије“ као и Двери.