Прочитај ми чланак

СА РУСИМА НЕМА ШАЛЕ:Да се НАТО ловац примакао до Шојгуа, завршио би на дну Балтикa

0

Американци провоцирају и демонстрирају снагу због унутрашњих проблема у САД. Али Русима, чини се, више главобоље од авантуристички настројених пилота НАТО-а задају гуске које лете изнад Балтика.

Авиони НАТО-а покушали су да прате авион руског министра одбране Сергеја Шојгуа који је летео ка Калињинграду изнад неутралних вода Балтичког мора. Авион у којем је био Шојгу летео је у пратњи ловаца Су-27, који су отерали пилота авиона НАТО-а.

 
 

Паметни пилоти избегавају да се на небу нађу овако близу, то је апсолутно небезбедно не само због физичког контакта, већ и због ваздушних струја које могу да ометају рад мотора другог авиона и да га загуше, каже за Спутњик пуковник авијације у пензији Драган Крсмановић. Он је убеђен да је оно што се десило изнад Балтика провокација САД и НАТО-а, али намењена унутрашњој употреби.

„О томе говори низ амерички провокација. Једноставно, они тако функционишу, провоцирају, демонстрирају снагу. Због унутрашњих политичких проблема у САД ово је тренутак када желе да покажу да се не плаше никога и да могу да ураде шта год желе. Зато праве глупе потезе у Сирији, свугде. Ово је још један потез који нема никакву практичну вредност. Једноставно, служи само њима да се мало окураже“, каже пуковник Крсмановић.

Његову тврдњу можда потврђује чињеница да ово није једини инцидент у коме су се авиони НАТО-а приближили летелици министра одбране Русије. На удаљености од два километра од авиона министра Шојгуа, такође изнад неутралних вода Балтика, били су крајем марта прошле године.

Војни аналитичар из Москве Борис Рожин, међутим, сматра да су летови НАТО-а изнад Балтичког мора доказ да алијансу јако интересује где су распоређене руске копнене, ваздушне и поморске јединице. Наравно да је сваки инцидент усмерен против Русије, каже Рожин за Спутњик.

„Овакви учестали инциденти могу се тумачити као непријатељска порука и доказ да НАТО не жели отопљавање односа. Мислим да ће се бити репризе оваквих инцидената, не само изнад Балтичког мора, а да ће притом Русија бити оптужена за агресивно понашање“, оцењује аналитичар из Москве.

Недуго након инцидента, НАТО је саопштио да није знао да се у авиону налазио руски министар одбране. Пуковник Драган Крсмановић, међутим, не верује да НАТО није знао коме се приближио авион. Не зна се шта је поразније по америчку државу, да су ово урадили не знајући да је министар унутра или ако су знали, да су то ипак урадили.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/analize/201706211111651970-lovac-Baltickomore-incident-NATO-Rusija/