Прочитај ми чланак

БРАМЕРЦ: Србија и Српска да признају геноцид у Сребреници

0

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сматра да се треба надати да ће Србија и Реублика Српска званично да признају да је у Сребреници почињен геноцид током протеклог рата и да то, како каже, једноставно није за дискусију.

– Те власти (Србије и РС) морају имати части и храбрости да признају истину. То није потпуно решење, али тешко је видети да ће се тај проблем почети решавати и да ће почети право помирење ако и док се то не догоди – навео је Брамерц у интервјуу сарајевском Ослобођењу уочи комеморације у Поточарима, 11. јула.

Србија и Реублика Српска се слажу да се у Сребреници током протеклог рата догодио злочин, али не и геноцид. Трибунал је, каже Брамерц, само осудио појединце за злочине, укључујући геноцид.

– Оптужени за геноцид воле да кажу да су „радили у име Србије“, минимизирајући властиту кривицу и покушавајући да створе „колективну кривицу“ – рекао је, између осталог, Брамерц, који сматра да је генирање геноцида који је почињен у Сребреници постало уобичајено.

– Ја бих рекао да је геноцид најосетљивије питање за жртве, посебно за породице оних 7.000 мушкараца и дечака који су убијени у Сребреници и оних 30.000 жена, деце и старијих који су били терорисани и силом истерани из својих домова – навео је.

Према његовим речима, жртве и њихове породице се данас још увек боре да обнове своје животе и,како каже, сви ми пре свега то треба да запамтимо и пружимо им подршку.