Прочитај ми чланак

НОВА РАДНА МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Србија добија додатних 600 пореских инспектора

0

Србију ове године чека реконструкција основног и средњег образовања, највише кроз реорганизацију мреже школа, док ће систем здравства бити ојачан са више од 2.500 нових радних места за медицинско особље.

Посао ће добити и још 600 пореских инспектора како би били ојачани капацитети Пореске управе. Ове новине предвиђа Одлука о максималном броју запослених у јавном сектору за 2017. годину коју је Влада јуче усвојила, ексклузивно сазнаје „Блиц“.

– Први пут се ради на озбиљној реорганизацији у просвети. До краја 2017. предвиђено је смањење више од 2.700 радних норми (једна норма означава пуно радно време) у основном и средњем образовању, што ће бити резултат ефикасније расподеле ресурса и боље организације школства. Овај ефекат ће се постићи највише кроз реорганизацију мреже школа, рекли су за „Блиц“ у Министарству државне управе.

С друге стране, највише разлога за задовољство имаће здравствени радници.

– До краја године биће отворено најмање 2.500 нових радних места за медицинско особље, од тога 2.000 за сестре, а 500 за лекаре. Ако се има у виду и да ћемо 2.000 лекара који су до сада радили на одређено превести у стални радни однос, може се говорити о повећању броја запослених у здравству за 4.500 – наглашавају у министарству.

Значајан број нових радних места предвиђен је и у Пореској управи.

– Направићемо простор за запошљавање још 600 пореских инспектора до краја 2017, што је нарочито важно због борбе против сиве економије и одржања пореске дисциплине. Сваки нови порески инспектор, уз реорганизацију мреже пореских филијала, вишеструко ће се вратити држави кроз ефикаснију наплату пореза – тврде у Министарству.

Они додају да промене чекају и локалну самоуправу:

– На локалу је предвиђено смањење броја запослених за 2.500, с тим што ће у великом броју општина које су биле рационалне и које су оствариле добре резултате доћи и до повећања броја радних места. Од краја 2014. до краја 2016, јединице локалне самоуправе смањиле су број запослених за 8.500, од чега се око две трећине односи на смањење у локалним јавним предузећима, а остатак у општинској управи.

На срећу, интензивне анализе и међународна поређења показали су да није тачна прича да је у јавном сектору вишак чак 75.000 радника.

– Испоставило се да је вишак између 20.000 и 30.000. Веће смањење броја запослених од тога значило би затварање школа, вртића, установа социјалне заштите, болница… што никако не желимо. Треба знати да није било линеарног смањивања, јер је од почетка било јасно да негде у систему има вишкова, а негде мањкова. На почетку рационализације забранили смо отпуштање медицинара, запослених у инспекцијама и установама социјалне заштите, као и на пословима који су важни за ЕУ интеграције.

Могуће и запошљавање на локалу

Свакој општини одређен је оптималан број запослених у јавном сектору који морају достићи до 2020. године. Општине које су на том путу успешније имају веће шансе да запосле раднике. И мимо опште забране запошљавања, постоји могућност запошљавања уз поштовање критеријума 5:1 (на одлив петоро запослених у систему, генерише се једно ново место). О одобрењу додатног запошљавања одлучује посебна Владина комисија на основу два кључна критеријума: да ли има средстава у буџету и где се конкретна општина налази у односу на њен предвиђени максималан број запослених.

За три године 26.000 радника мање

Претходном Одлуком о максималном броју запослених у јавном сектору из децембра 2015. било је предвиђено смањење броја радних места за 14.512 у 2016. години.

– За прошлу годину нисмо доносили формалну Одлуку о максималном броју (иако је договор био да се током 2016. године број запослених смањи за додатних 6.500), тако да ћемо овом одлуком за 2017. годину одредити укупно смањење броја запослених и за 2016. и за 2017. годину за додатних 11.500.

 

Према плану – Из јавних предузећа отишло 42.437 радника

Од „сече радника“ нису изузета ни републичка јавна предузећа, која свако за себе спроводи процес реструктурирања према плановима договореним са ММФ-ом.

– Од краја 2013, када је донета забрана запошљавања у јавном сектору, у републичким јавним предузећима број запослених је смањен за 42.437, закључно са априлом.

Организација – Уштеђене 22 милијарде

Од краја 2013. до краја 2016. године рационализацијом радних места у јавном сектору уштеђено је близу 22 милијарде динара.

– Током 2016. смо уштедели 5,2 милијарде динара у односу на 2015. и то је једна од уштеда која је додатно допринела смањењу дефицита. Фокус нам није на смањењу броја запослених, већ да боље организујемо посао у јавном сектору и ефикасније пружамо услуге грађанима, пре свега у области здравства, просвете и социјалних служби.

Број запослених у односу на ЕУ

Србија – 6.4

Нове чланице ЕУ – 8.0

ЕУ – 8.5

*број запослених у јавном сектору на 100 становника