Прочитај ми чланак

МИЛАН ГУРОВИЋ У ВЕЗИ ХИМНЕ: Хрвати су веће патриоте од нас Срба

0

Хрвати за време интонирања химне сви држе руку на срцу, гледају у заставу и певају, а код нас се један чеше по глави, други гледа у трибине, трећи не пева, каже Милан Гуровић.

Хрвати више поштују своју земљу од нас Срба и зато се код њих ретко дешава да неки играч одбије позив у национални тим, каже за Информер легендарни српски кошаркаш Милан Гуровић! Он сматра да смо изгубили национални идентитет и да се то одразило на све, па и на кошарку.

Због тога последњих година српски кошаркаши често одбијају да играју за репрезентацију. Последњи у низу оних који су одбили позив селектора је Никола Јокић. Играч Денвера још није званично саопштио своју одлуку да не игра за Србију на Европском првенству, али очекује се да ће то учинити ускоро.

Друга времена

Гуровић сматра да је то логична последица онога што нам се дешавало претходних година.

– Времена су се променила, изгубили смо национални идентитет. Можда је проблем што смо ми југоносталгичари и патимо уместо да се окренемо овом што имамо. Баш сам скоро видео неко испитивање јавног мњења у Хрватској и у Словенији. Питање је било „Да ли бисте се вратили у Југославију“? Њих 90 одсто је рекло да не би никад, а код нас минимум 60 одсто људи пати за Југославијом – каже Гуровић и додаје:

– Такав смо народ, нема нам помоћи. Погледајте Хрвате за време интонирања химне, сви руку на срце, поглед у заставу и певају. Код нас се један чеше по глави, други гледа у трибине, трећи не пева… Фали нам национални идентитет, а то се одразило и на кошарку.

Гуровић ипак не криви Јокића због одбијања да игра за национални тим, јер сматра да су његови разлози оправдани и да ће се он већ наредне године вратити у национални тим.

– Не смемо да кривимо конкретно Јокића, јер он би наредне сезоне требало да решава свој животни статус. Волео бих баш да видим од ових што га пљују, да је рецимо реч о њиховом детету, како би реаговали. Вероватно би свако гледао себе, а онда се од следеће сезоне одазивао селектору – истиче Гуровић.

Подршка Јокићу

И некадашњи репрезентативац Србије Дарко Миличић размишља слично. Према његовим речима, патриотизам се не показује критиковањем других, већ сопственим примером.

– Пустите ме тих прича о национализму. Сви су хероји на причама, а кад је потребно ићи у ров, никог нема. Свима је лако да причају када нису у нечијој кожи. Среде своје животе, па онда из фотеље мере колико је неко патриота. Нема потребе за тим. Јокић је добар дечко из добре породице и има прилику да направи нешто стварно велико, требало би да га подржимо. Он ће играти за Србију још много година и не треба то да упропастимо – наглашава Миличић.

Бивши НБА играч је одбио да игра за репрезентацију 2009. године. Тврди да му није било лако да донесе такву одлуку.

– Сваки играч има неки свој разлог. Ја сам имао неслагање са људима који су тада били у Кошаркашком савезу и због тога нисам био на припремама. Раније су у савезу водили рачуна о теби док си им потребан, а после им више ниси битан. Надам се да се та ситуација сад променила – истиче Миличић.

Вујанић: Репрезентација је за мене била светиња

Бивши репрезентативац наше земље Милош Вујанић каже да је њему непојмљиво да неко одбије позив за репрезентацију.

– За мене лично се никад није доводило у питање играње за репрезентацију. Ја сам играо за нашу земљу у време Владе Дивца, Дејана Бодироге и тада је однос према националном дресу био другачији. Сви смо играли у клубовима и после за репрезентацију, која је на неки начин чак била и одскочна даска. Сада је мало другачије и велике су паре у оптицају – истакао је Вујанић.

Чак је и Аркан ценио Хрвате

Некадашњи командант Српске добровољачке гарде Жељко Ражнатовић Аркан 1998. године одао је признаје Хрватима након што су освојили треће место на Светском првенству у фудбалу.
– Хрвати су веће патриоте од нас, више воле своју државу и зато су, нажалост, трећи на свету. Кад ми будемо имали своју државу и кад наши играчи буду слушали сопствену химну, можда ћемо и ми направити неки сличан успех – рекао је тад Аркан.