Прочитај ми чланак

ДВЕ ОСОБЕ, A ЈЕДAН ПРЕМИЈЕР – Вучић ради одржања на власти опет крши Устав

0

Две душе и тела, а један премијер - тако ће у најкраћем изгледати подела улога између мандатарке за састав нове владе Aне Брнабић и српског шефа дипломатије и првог потпредседника владе Ивице Дачића.

Ову поделу задужења, кршећи Устав Србије који јасно каже да највећу у пракси извршну власт у држави има премијер, а не председник Србије, за њих двоје осмислио је председник Србије Aлександар Вучић, који је између осталог рекао да ће Брнабић водити економску политику, преговоре са ММФ, као и процес даље дигитализације, а да ће суштински политички део владе водити Ивица Дачић.

Саговорници „Блица“ различито гледају на овај јединствени модел поделе власти, па је по некима у питању „деградација“, док неко други кажу да је само реч о померању центра моћи са премијера на председника Републике.

Експерт – и предност и мана

Добра ствар у целој причи је што је на челу владе експерт, сматра сарадник Факултета политичких наука (ФПН) Бобан Стојановић. Међутим, како каже, оно што је лоше када је експерт у питању, јесте што је он најчешће без политичког утицаја, што је и овде случај.

– Рекао бих да није ни замишљено да Брнабић буде оно што јој по Уставу припада, и можда ће Дачић много више да се бави оперативним пословима од ње, али ће пре свега Вучић бити тај који ће контролисати већину министара – каже он.

Како наводи, мислио је да ће Брнабић задржати свој досадашњи ресор и бити премијер, али да то неће бити случај, јер би на њено место требало да дође Бранко Ружић. Међутим, наводи Стојановић, ако ће се она бавити економијом, шта је са министрима који су за то задужени, попут привреде и финансија.

– Деградирајуће је то што је речено да ће се она бавити економијом, а Дачић политиком. Она ће, практично, бити на најмоћнијој позицији у земљи, а неће се у целости бавити послом који јој по томе припада. Имали смо јавно ограничавање њене функције – истиче Стојановић, који каже да је овде помало реч и о подривању легитимитета, јер нико не верује да ће она трасирати политику владе.

Он каже и да није сигуран колико су се у њен избор за мандатара мешали Брисел и Москва, али Вучићев потез да њу предложи за премијерску функцију може се посматрати као одлука и корак усмерен ка Западу.

Ко је у ствари „деградиран“?

Политички аналитичар Драгомир Aнђелковић ову поделу посла не види као деградацију, него као реално стање ствари. Каже и да се слична ситуација догодила 2012. године, када је Ивица Дачић био премијер, а Aлександар Вучић први потпредседник владе.

– И тада је постојала подела, а сви смо знали да Дачић није био шеф Вучићу. Сада ћемо имати сличну ситуацију у којој ће се Дачић бавити политичким питањима а Брнабић социјално-економским, док ће Вучић бити арбитрар који је у исто време и на челу најјаче странке – прича он.

На питање да ли је оваква поставка деградирајућа за Aну Брнабић, Aнђекловић одговара контрапитањем: „Да ли је и за Дачића била деградација?“

– Једно је шта је перцепција јавности, а друго је реалност. Дачић не би био то што јесте, ни Брнабић не би била мандатар без Вучића. Дачић га је подржао и на председничким изборима, и у избору Брнабићеве. Политика није ствар деградације, него реалног односа снага – објашњава он.

Премештен центар моћи

За политичког директора Цесида Ђорђа Вуковића читава ова ситуација само значи да се центар моћи преместио са премијера на председника и да се кључни процеси и одлуке неће доносити у влади.

– Део стратешких одлука да, али се зна где је центар моћи. У свакој земљи премијер је кључна политичка фигура извршне власти, што Брнабић није. Вероватно ће доности неке одлуке, исто као и Дачић, али овде ипак имамо измештену моћ и знамо где ће она бити – прича он.

Као пример наводи и бившег председника Србије Бориса Тадића и тадашњег премијера Мирка Цветковића.

– Видели смо да се може и тако, па се нико није бунио – истакао је он.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о томе да ли ће
са својим листама изаћи на градским изборима у Београда (00:38:00) и (00:46:00), о томе колико Београд својом величином угрожава Србију (00:40:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.