Прочитај ми чланак

ДИРЕКТОР ЦЕНТРА У НИШУ: Немамо авионе, пружамо хуманитарну помоћ

0

Бојан Гламочлија, директор центра у Нишу, за "Новости", о оптужбама за шпијунажу

ДЕЛАТНОСТ Српско-руског хуманитарног центра одређена је самим оснивањем, а то је пружање хуманитарне помоћи у ванредним ситуацијама. Због тога не постоји ниједан разлог за забринутост у вези са радом Центра у Нишу, а при том нема ни другачијих намера ни тенденција.

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Овако директор Центра Бојан Гламочлија, за „Новости“, коментарише последње оптужбе званичника ЕУ и САД да ће Центар прерасти у шпијунску базу, да не верују у добре намере Москве и да их забрињавају руски ваздухопловни капацитети у Нишу.

Гламочлија каже да је у Центру тренутно ангажовано само пет руских држављана и да не располажу руским ваздухопловним капацитетима:

– У Русији се налазе ваздухоплови на сталном дежурству, који могу помоћи у случају ванредних ситуација, као што су шумски пожари и поплаве, али искључиво на захтев уколико се укаже потреба.

У вези са притисцима из Брисела и Вашингтона да Влада Србије не парафира споразум којим би се особљу Центра дао дипломатски имунитет, Гламочлија каже:

– Споразум о дипломатском статусу за СРХЦ има практичну корист, и то у финансијском смислу, који своју примену налази приликом материјално-техничког обезбеђивања, а везано је за порезе и царинске дажбине. Примера ради, Русија је купила и испоручила у СРХЦ 18 камиона МАН, плативши све неопходне царинске дажбине, док би се у случају дипломатског имунитета, могло купити 23 камиона. Зато, наш акценат је на материјалној страни овог споразума.

Директор Центра напомиње и да је текст Споразума урађен још 2014. године, и да они нису укључени у преговоре око његовог потписивања.