Прочитај ми чланак

БЕС И УСИЈАНИ ТЕЛЕФОНИ Палмина и Дачићева коалиција на ТАНКОМ ЛЕДУ због Брнабић

0

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је јуче да његових пет посланика и он неће гласати у Скупштини Србије за то да Ана Брнабић буде премијер. Његов коалициони партнер, Социјалистичка партија Србије, гласаће за Брнабићеву, али је питање како ће то утицати на коалицију јер је, како тврди извор „Блица”, Марковић љут на шефа социјалиста Ивицу Дачића.

Према нашим сазнањима, Палма је Дачићу пребацио што се нису успротивили одлуци да Брнабићева буде премијер или бар што нису подржали његов став.

Фото: Н.С.

Телефони усијани

– Марковић не да мира функционерима СПС-а, телефони су им се у последња три-четири дана усијали од његових позива. Љут је на њих јер сматра да је СПС морао да буде на његовој страни јер знају колико му је важна та тема и да је искључив по питању тога да геј особа буде премијер. Није он толико љут на СНС колико на коалиционог партнера – каже наш извор.

Марковићу се одмах пошто је обелодањено да Брнабићева преузима Немањину 11 изјаснио да она “није његов премијер”. Ни јуче није одмакао даље.

– Када је у питању та популација и та тема, мој став је познат у целој Европи. Посланици ЈС и ја нећемо гласати да Ана Брнабић буде наш премијер – рекао је лидер ЈС, понављајући да “свако дете у Србији зна његов став по том питању”.

Његово мишљење није новина јер је уочи почетка консултација са председником Србије Александром Вучићем о новом мандатару јасно рекао да „премијер треба да буде домаћин који има децу и који зна како да се бори за осталу децу”, и тако Брнабићеву одмах елиминисао из игре.

Гласови спремни

Ипак, одлука владајуће коалиције вероватно неће утицати на крајњи исход јер и без посланика ЈС, коалиција око СНС, СПС и ПУПС имаће довољно гласова да изгласа избор новог председника Владе Србије.

У СПС за „Блиц” незванично кажу да их Марковићев став неће омести у томе да гласају за Брнабићеву и да ће њихова 22 посланика тог дана дати зелено светло. Дачић је рекао и да очекује веће учешће СПС у власти.

– Веће учешће значи да СПС добије неко министарско место више. Није важна моја функција, већ утицај целе наше партије и коалиције – нагласио је он.

Професор на Факултету политичких наука Зоран Стојиљковић каже за „Блиц” да Палма оваквим поступцима шаље поруку свом бирачком телу, али да би на дуге стазе искључивост могла да му штети.

Лични став

– Свака његова одлука и изјава о овој теми јесте промовисање његовог става, а јасно је и да неће бити у првом прстену, у извршној власти. Свако даље заоштравање је нешто што може на кратке стазе да му користи при убирању поена код бирача, али и да му у крајности штети. Јер за већину бирача је питање да ли је Брнабићева компетентна, стручна и способна да ради тај посао, а то што је геј није нешто што је искључиво одређује – напомиње Стојиљковић.

Карић: Гласаћу за Брнабићеву

Раме уз раме са Драганом Марковићем Палмом у ставу о Ани Брнабић као премијеру био је и лидер Покрета социјалиста Богољуб Карић. Међутим, последњих дана смекшао је и рекао да ће његови посланици гласати за њен избор.

– Брнабићева је одличан избор, а мислим да ће њој бити лагодно на позицији премијера јер је Вучић земљу поставио на стабилне ноге и она ће наставити с реформама које је он започео – напомиње Карић.