Прочитај ми чланак

ИВИЦА ДАЧИЋ: Нека жена буде шеф Владе!

0

Дачић нема ништа против да жена буде на челу Владе!

Потпуни преокрет догодио се у трци за новог премијера. Док се чекају исходи консултација које председник Србије Александар Вучић одржава са представницима странака, али и исход седнице Председништва напредњака, из табора СПС-а долазе сигнали да они немају ништа против да на чело Владе дође једна дама.

– Наравно да ми као странка немамо ништа против, зашто бисмо имали – казао је за „Ало!” лидер социјалиста Ивица Дачић упитан да прокоментарише став свог потпредседника Бранка Ружића, који је такође истакао да се ни он не би бунио.

– Ја сам подржао Вучића, СПС и ЈС, не због премијерског места, нити било каквог договора, већ због заједничких циљева и даљих политичких планова – нагласио је Дачић и додао да је веома битно да његов однос са Вучићем буде однос поверења и да верује да ће председник предложити најбоље могуће решење за премијера.

– Како одлучи, тако ће и бити – подвукао је Дачић.

Истакао је да постоје спекулације да он врши притисак на Вучића преко Цркве и напоменуо да „не одлучују попови, већ Вучић“.

– Када сам рекао да је мој циљ да будем премијер? Премијер је помињао три опције. Шта ако не будем? Нисам никад постављао то питање – указао је он.

Са друге стране, Председништво Српске напредне странке састаће се данас у 16 часова, у седишту странке, а на дневном реду биће, како је најавио председник Србије и странке Александар Вучић, став напредњака по питању мандатара за састав Владе.

Вучић је након првог дана консултација са странкама и изборним листама рекао да је највише био изненађен оним што су на консултацијама изнели представници СНС-а, који су изричито изнели став да су као партија заслужили место председника Владе.

– Са њима се нисам договарао, изнели су све оно што мисле и људи су веома оштри и изричити да су они као партија заслужили да добију место председника Владе. Моје виђење је било нешто другачије – рекао је Вучић и додао да очекује веома занимљиву седницу Председништва странке.

Да ће седница бити и те како занимљива, доказ је и изјава потпредседнице Владе Зоране Михајловић, која је јуче казала да нису потребне никакве специјалне консултације унутар те странке у вези с избором премијера, већ да Александар Вучић треба да донесе одлуку ко ће бити нови председник Владе.

– Имамо ту мало другачији став, мислим да никакве специјалне консулатације не морају и не требају да буду унутар СНС-а – рекла је она и навела да је изборе, пре свега, добио СНС, „али је изборе добио Вучић и постао председник државе”.

– Потпуно је нормално да Вучић донесе одлуку ко ће бити председник Владе, сада када је он председник државе, те никакви посебни разговори унутар наше странке не морају да буду. Сигурна сам да ће се са његовим предлогом сви сложити. То је мој став – нагласила је она.