Прочитај ми чланак

БРИСЕЛСКА ВЕЧЕРА – Европски одговор на кинески „Нови пут свиле“

0

На конкретне могућности које балканском региону отварају кинески „Нови пут свиле“, највећи економски пројекат у историји Човечанства и интензивирање руских гасних мега-пројеката Европа је одговорила јединим што тренутно има – неформалном вечером за „лидере региона“ у Бриселу.

Дакле, маглом. Домаћин тог „неформалног“ скупа била је формална Висока представница ЕУ за спољну политику, Федерика Могерини, а гости, поред нашег „све у један“, Александра Вучића, премијер Црне Горе Душко Марковић, „Kосова“ Иса Мустафа, председник Савета министара БиХ Денис Звиздић, премијер Албаније Еди Рама и мандатар за састав нове македонске Владе Зоран Заев.(1) Лепа и значајна дружина, нема шта.

Свакако, добро је да се људи од балканског лидерства повремено срећу, макар и неформално. И да заједно једу, јер како би другачије прогутали све те испразне европске басне без наравоученија, о добром путу, очекивањима грађана и европском рају коме само још Балкан треба да би био потпун.

Судећи према саопштењу госпође Могерини, у коме стоји: „сви присутни на неформалној вечери у Бриселу су потврдили пуну посвећеност наставку рада у правцу процеса евроинтеграција, као што је то потврдила и ЕУ у марту ове године на Европском савету“, (2) вечера мора да је била обилата и укусна. Јер, прогутали су, „балкански лидери“, још једну дозу европејства за корумпирану елиту. Или, можда, само тако изгледа?!

Рецимо, весели Рама, који је са ЕУ почео да се спрда као и са Србијом, дошао је на „неформални“ састанак у мајци и патикама, чиме је зблануо домаћине и новинаре, али и јасно поручио шта мисли о дометима бриселског скупа.

Но, наш „све у један“ представник био је пуно озбиљнији. Он је истакао како је „састанак у Бриселу показао да су сви разумели потребу за одржањем стабилности и мира у региону те да је са своје стране поновио идеју царинске уније“. Невероватно. Он и даље „млати“ причу о тржишту од 20 милиона људи, која данас погодује само немачком експазионизму и шиптарском национализму. Е, мој Вучићу, да је економска логика била превасходна нико не би ни рушио Титову Југославију.

И зато, памет у главу. Ако ти је до цифара чуо си их доста у Пекингу. И од Си Ђипинга, и од Путина. Моћне су и много реалније звуче од бриселских басни без наравоученија.

А, ако ти је до вечере, никад не заборављај да МИ, СРБИ, имамо своју Лазареву (Кнежеву) вечеру којом се хранимо и опстајемо већ вековима. И да нам, зато, друга вечера не треба. Поготово не бриселска, ма како примамљиво изгледала…!

(1)www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=05&dd=24&nav_category=11&nav_id=126426
(2) Исто,