Прочитај ми чланак

ЗА ЊИХ ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ: Ово село на југу Србије је држава у држави…

0

Чак 70 одсто дроге намењене западном тржишту шверцује се преко Прешева и Великог Трновца

Инспектори Полицијске управе у Врању запленили су ове године више од 34 килограма дроге и поднели 53 кривичне пријаве против 58 препродаваца. Кријумчарењем дроге, која на југ Србије стиже из Турске, преко Бугарске, Македоније, Албаније и Космета, баве се добро организоване српско-албанске криминалне групе.

Портпарол Полицијске управе Драган Стаменковић потврђује да су Прешево и село Велики Трновац, код Бујановца, главни центри за дистрибуцију дроге намењене црном тржишту у Мађарској, Швајцарској, Немачкој, Аустрији и другим западноевропским земљама, пише Блиц.

Према неким истраживањима, само у Врању има више од 500 зависника од разних опијата. Наркомани су често починиоци кривичних дела крађа.

– Због неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, ове године ухапшено је пет особа, а прошле осам. Припадници МУП-а и Управе царина 12. маја су на прелазу Прешево открили 47 пакета са 17,6 килограма марихуане, коју су покушали да прокријумчаре Д. Х. (30) и Д. Д. (35) из Шведске.

– Једна од највећих заплена била је почетком априла када су цариници и полицајци у “голфу” А. Ц. (39) из Турске пронашли 5,3 килограма кокаина. Недавно су М. Илић и Д. Илић у “мерцедесу” крили 4,9 килограма хероина. Учестале заплене дроге говоре о уносном нарко-бизнису – рекао је Стаменковић.

Чак 70 одсто дроге намењене западном тржишту шверцује се, како се незванично сазнаје, преко Прешева и Великог Трновца, највећег дистрибутивног центра на Балкану. Хероин из Пакистана, Авганистана, Ирана и Турске добро уходаним каналима долази у Велики Трновац, који је уписан у мапу Интерпола.

– Највеће легло дроге је Велики Трновац, село стопостотно насељено Албанцима. У сваком тренутку у овом селу има око две тоне опијата. Кријумчарење дроге у овом селу је главна делатност – истиче средовечни Србин из Бујановца К. М.

Незванично, из Великог Трновца годишње се дистрибуира око 60 тона хероина. Готово цело село укључено је у уносан нарко-бизнис, а скоро сви мештани повезани су родбинским везама, што отежава надлежнима да открију канале снабдевања дрогом.

– Међу њих је немогуће убацити агента или полицијског доушника. Сви путеви дроге углавном воде преко овог села, па и полиција нерадо залази у ово село. Деценијама је ово село држава у држави. Ред и закон овде као да не важе. Преко 5.000 Албанаца бави се шверцом дроге – прича Албанац из Бујановца К. Б.

У Великом Трновцу постоје чак и извиднице које обавештавају локалне нарко-босове о уласку непознатих особа, полиције или новинара.