Прочитај ми чланак

УЖАСНИ ЗЛОЧИНИ НА КОСМЕТУ: Под Тачијем убијено 660 Срба!

0

Одлука косовског правосуђа да обустави истрагу против починилаца стравичног убиства 14 српских цивила у селу Старо Грацко 1999. на Косову само је још један доказ да међународна заједница и Европа дозвољавају Албанцима да злочини над Србима остају некажњени, оцењују саговорници.

Даница Маринковић, која је све до повлачења српских снага за Косово радила као судија Окружног суда у Приштини, открива шокантне податке о страдању Срба од доласка међународних снага на Косово.

Стравично

– Чињеница је да је више злочина над Србима почињено управо после повлачења наших снага, а по доласку међународних, које су биле надлежне да спроводе Резолуцију 1244. Пошто је приштински суд био измештен у Ниш после њиховог доласка, лично сам као судија спроводила истрагу за кривично дело геноцид против Хашима Тачија, Агима Чекуа, али и представника међународне заједнице Бернара Кушнера. Од 26. јуна 1999. убијен је 661 Србин, 18 неалбанаца, више од 500 је повређено, а отето је 345 Срба. Нико до данас за то није одговарао, а велику одговорност мора да сноси и међународна заједница, односно Европа – каже Маринковићева.

Саучесници

Лидер СДП Оливер Ивановић сматра да је међународна заједница, самим тим што од доласка њених представника на Косово није решила ниједан случај злочина над Србима, саучесник у томе.

– Међународна заједница никако не може и не сме да буде ослобођена одговорности јер ни у једној истрази коју су водили нису дошли до краја. Што је најстрашније, то су били врло монструозни злочини, посебно над недужном децом. Било је ту и тамо неких хапшења током истраге, али главне рибе и налогодавци не само да никада нису процесуирани него нису ни откривени. Не могу и нећу да прихватим њихове изговоре да нису имали капацитета када су управо они дошли 1999. да као успоставе ред и правду. А ево шта се данас дешава под њиховом одговорношћу, Срби се и даље убијају као глинени голубови! – коментарише Ивановић.

Славица Поповић о убиству у Грацком

„Поново смо их данас сахранили, за цео свет ово је брука и срамота“, рекла је Славица Јанићијевић Поповић након што је Специјално тужилаштво у Приштини одлучило да обустави истрагу против осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком код Липљана 23. јула 1999. године

– Сада сам доживела још једну сахрану. Не знам за остале породице, али ја се тако осећам. Још мајци нисам јавила шта се дешава – рекла је Поповићева, којој су убијени брат, отац и стричеви. – Не знам како су могли да донесу такву одлуку без породице – каже Славица.

И ово су злочини без казне
16. фебруар 2001.

Активирањем мине на магистралном путу у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којим су расељени Срби у пратњи Кфора ишли у Грачаницу на Задушнице. Погинуло је 12 Срба, а рањено их је 43.

Август 2003.

Док су се купали у реци Бистрици, убијено је двоје српске деце – Пантелија Дакић (13) и Иван Јововић (19), и рањени Богдан Букумирић, који је тада имао 14 година, Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и тада двадесетогодишњи Ђорђе Угреновић, сви из Гораждевца

Март 2004.

У погрому је убијено 12, а повређено 150 Срба. Уништено је 36 православних објеката и око 800 српских кућа.