Прочитај ми чланак

ЗАПАДНА ТОЛЕРАНЦИЈА: Немци лево, Турци десно

0

Скандал с двојезичним натписима на "Мекдоналдсовом" ресторану у немачком граду Манхајму.

Расна сегрегација усред Немачке, уочи јесењих савезних парламентарних избора! Ово је закључак немачких грађана турског порекла пласиран на „Твитеру“ после скандала због натписа који су постављени на излог једног „Мекдоналдсовог“ ресторана у Манхајму. Турци у овој држави, који су, иначе, највећа национална мањина, од више милиона душа, питају се шта се тиме поручује и да ли се то нацизам сада већ сасвим неприкривено враћа у срце Европе.

Буру коментара изазвала су два натписа на излогу „Мекдоналдсовог“ ресторана, који је ставио катанац на браву. Један, на немачком језику, упућивао је на ресторан истог ланца у богатом делу града, док је други, на турском, слао муштерије у сиромашнији део.

Према писању локалних медија, закупац Манфред Бух, који по основу франшизе води три ресторана исте фирме, покушао је да објасни ситуацију. Будући да је, како каже, затворио један од та три ресторана, хтео је да упути купце на преостала два.

– Раме уз раме радимо заједно већ 25 година, не само Немци и Турци, него и запослени других националности – каже Бух. – Остали смо без текста кад смо оптужени за дискриминацију. Никада нисам ни помишљао да ћу бити осумњичен за ултрадесничарску работу. Одмах сам наложио да се измени натпис на турском.

То, међутим, није умирило Комитет за миграције у овом граду, који је и даље забринут. Његов члан Фатих Екинци оцењује да се већина суграђана пожалила на малициозну обојеност натписа на турском језику који је освануо усред градског трговинског центра.

– Не мислимо да је то урађено смишљено, али неко ко запошљава толико много имиграната и припадника националних мањина морао би да буде много пажљивији по том питању – закључује Екинци.

„У ПИТАЊУ ЈЕ НЕСПОРАЗУМ!“

Централа „Мекдоналдса“ осетила се прозваном и саопштила је да је у питању неспоразум. – У нашим ресторанима нема места дискриминацији. Подржавамо нашег закупца у његовој брзој реакцији да измени спорни натпис – кажу у централи.