Прочитај ми чланак

ЈЕВРЕЈСКИ ПОСЛАНИК У ИРАНУ: “Овде живимо боље него у Европи”

0

Јеврејвски посланик у иранском парламенту је рекао да су услови живота ове мањине у Ирану далеко бољи него у Европи.

„Све у свему, услови живота за Јеврејве у Ирану су увијек били бољи него у Европи. У историји наше земље никада није било раздобља када су сви Иранци били исте вере, расе или да су говорили исти језик, тако да постоји висок степен толеранције”, у интервјуу за немачки Дојче веле је рекао јеврејвски посланик у иранском парламенту, Сјамак Морех Седг.

Осим тога, Седг је такође додао да се персијска земља сматра за једну од држава с највећим верским слободама у региону, истичући да Јевреји слободно могу обављати своје верске обреде и без ограничења одлазити у синагоге.

“Јевреји су овдје призната мањина, тако да нашу вјеру слободно можемо практиковати. Имамо више од 20 синагога у Техерану и најмање пет кошер месара, који нуде месо животиња обрађено према Јеврејвском обреду”, објаснио је он.

Политичар је такође, рекао да у Ирану Јеврејви и муслимани поштују једни друге, унаточ својим различитостима, те да одржавају господарске односе.

Седг Морех, који је уједно и директор Јеврејвског одбора у Техерану и директор болнице Сапир, нагласио је да су његови најближи пријатељи муслимани.

Јеврејвски посланик такође напомиње да јеврејвска дјеца студирају у иранским школама и да им је дозвољено да у суботу остану код куће, када желе обавити церемоније на свети дан за све Јевреје.

Коначно, Седг Морех је подсјетио на разлику између Јевреја и циониста, уз напомену да неки Јеврејви критикују понашање режима и израелске војске.

“Освајачи других земаља и убице невиних људи нису ученици Мојсијеви” закључио је Седг Морех.