ПУТИН ПОЗВАО СРБИЈУ да има што јачу сарадњу са Евроазијском унијом

9

Евроазијска унија коју предводи Русија проширује везе са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром. То ће омогућити економски простор од Атлантског до Пацифичког океана, каже Путин...

Руски председник Владимир Владимирович Путин поручио је јуче да је Србији место у Евроазијској економској унији (ЕЕУ) коју предводи Москва.

Током обраћања на Округлом столу светских лидера у Пекингу Путин је истакао да око 50 држава широм Европе, Азије и Латинске Америке жели блиску сарадњу са ЕЕУ. Како је рекао, тренутно трају консултације са Србијом, једином државом из региона која учествује на кинеском форуму „Један појас – један пут“.

Стручњаци оцењују да је овим Путиновом позивом јасно стављено до знања да је Србија један од лидера на Балкану и да постаје земља на коју Русија, али и Кина најозбиљније рачунају.

Велико партнерство

Председник Путин је у свом говору истакао да се воде озбиљни разговори о такозваном „великом евроазијском партнерству“.

Стижу велике инвестиције

Поједноставићемо билатералне и мултилатералне уговоре у областима царине и инвестиција

Владимир Путин, руски председник

– То партнерство подразумева сарадњу са земљама ЕЕУ, Шангајском организацијом за сарадњу и Асоцијацијом земаља југоисточне Азије. У току су преговори о трговинском споразуму и економској сарадњи с Кином, слободној трговини с Израелом, као и консултације са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром. Радимо на систему за поједностављење билатералних и мултилатералних уговора у области царине, санитарне и фитосанитарне контроле, инвестиција и заштита права интелектуалне својине. То ће све омогућити формирање великог економског простора од Атлантика до Пацифика – подвукао је Путин.

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, који са најважнијим светским лидерима учествује у раду форума у Пекингу, рекао је да Београд од почетка подржава иницијативу „Један појас – један пут“ и блиске везе са земљама Евроазијске економске уније.

– Главне речи којима би ми описали ову иницијативу су повезаност и веза. Ми мислимо на нове инфраструктурне пројекте, аеродроме, мостове и радимо на томе да успоставимо боље односе. Зато је јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости… Позивам да следећи форум у овом формату буде организован у Србији – рекао је Вучић, који је и цитирао председника Кине: Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама.

Ко чини Евроазијску економску унију

* Русија
* Киргистан
* Казахстан
* Белорусија
* Јерменија

На то се кинески председник Си Ђинпинг захвалио Вучићу и честитао му на изборној победи.
– Србија је развила јак културни и образовни сектор, снажна је сила у спорту и привреда јој је све јача… Наша културна размена је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко – поручио је Ђинпинг.

Постајемо сила

Милорад Вучелић, уредник недељник „Печат“, оцењује да су вести из Пекинга велика ствар за Србију и да показују да Срби постају све битнији.

– Србија је била и остала сила у региону. У центру смо дешавања и политику би требало да заснивамо на равнотежи са Истоком и Западом. Морамо бити свесни свог значаја… – наглашава Вучелић.
Драган Добрашиновић из Надзора за јавне финансије истиче да су ово веома добре вести за Србију.
Михајловићева и Ксијаопенг: Биће још бољеМинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је с кинеским министром транспорта Ли Ксијаопенгом о проширењу сарадње и коришћењу свих потенцијала програма „Један појас, један пут“. Михајловићева је оценила да је досадашња сарадња Србије с Кином и кинеским компанијама које раде на инфраструктурним пројектима добра.

– Највиши могући ниво сарадње са Русијом и Кином ојачава наш стратешки, политички и економски значај у региону, али и у целој Европи… – закључује Добрашиновић.

Са Путином и о „великој Албанији“Вучић је јуче казао и да је са Путином разговарао о пројекту „велике Албаније“ и претњама са Косова.

– Причали смо о стању на Балкану, претњама стварања „велике Албаније“ и осталим проблемима у региону. Постигли смо високу сагласност у тим питањима, што је за нашу малу земљу од изузетног значаја – рекао је Вучић, додајући да ће Србија морати да знатно појача коришћење руског гаса.

 • EUSrbin

  Putin da se obrati Briselu kada EU bude imala dobre odnose sa njegovom azijskom despotijom tada ce i Srbija.

  • Ћирко

   Чибе под котарку!

  • Велика Mетла

   Интересантна,нама не непозната,ствар како увек кад се гооовна помињу на сајту ови смрадови попут овога „еу-сплачина“се препознају и јаве! Не могу да оману!

 • Душко Јевтовић

  Народна пословица каже „у се и у своје кљусе“, додао бих: и у Русе.
  Нико не може сам и без ичије помоћи, ма колико био јак и моћан. Зато је неопходно да се повежемо са државама које су нам истински пријатељи, јер нас повезује исто порекло и вера, савезништво у свим ратовима и заједнички интереси (за разлику од САД-а и већине држава ЕУ чији су интереси супротни нашим и који вековима делују против нас).
  Коначно се окрећемо онима који не траже да се одрекнемо прошлости и променимо свест, него нас прихватају онаквима какви јесмо и баш због тога смо им добродошли, пошто су нам слични јер се не одричу прошлости и не мењају свест.

  • Негрутин

   Где виде да се окрећемо?
   Чекај док га Меркелова стисне за јаја, па кад почне да мења причу.
   То глуматање тамо ништа не значи.

  • Велика Mетла

   За јаја? Ооооо,богами га ти части добро! Нееееемају такви јаја! Доказала је та пизззда да нема муууда! И то безброј пута!

  • Негрутин

   Мислио сам фигуративно.
   Одмах сам учинио измену…за јајнике!! :)))

  • Велика Mетла

   Јевтовићу,много добро знаш да се ми без пушке нећемо ослободити! Зар стварно мислиш да ће овај данашњи окупатор дозволити Србији да се ослободи? Неће Јевтовићу,неће,јер имају ко ће ратовати за њих ако Србији падне на памет да откаже послушност англоСЕРима,а то су балије,усРаше,мигранти,шипци и „круг двојке са све другосрПијанштином“! А англоСЕРи неће гинути,што им је углавном увек и полазило за руком,као и да прођу некажњено!

  • Ћирко

   Сложио бих се са целокупним текстом, сем да се коначно окрећемо пријатељима. То би било одлично да је истина, међутим наша власт се очигледно обећала западу, а тек по некад уради нешто и то врло мало на „јачању“ односа са РФ и то у циљу замазивања очију нама и Русима. Тврдим да под овом влашћу нећемо прићи пријатељима и природним и вековним сарадницима ни за корак!