Прочитај ми чланак

ПУТИН ПОЗВАО СРБИЈУ да има што јачу сарадњу са Евроазијском унијом

0

Евроазијска унија коју предводи Русија проширује везе са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром. То ће омогућити економски простор од Атлантског до Пацифичког океана, каже Путин...

Руски председник Владимир Владимирович Путин поручио је јуче да је Србији место у Евроазијској економској унији (ЕЕУ) коју предводи Москва.

Током обраћања на Округлом столу светских лидера у Пекингу Путин је истакао да око 50 држава широм Европе, Азије и Латинске Америке жели блиску сарадњу са ЕЕУ. Како је рекао, тренутно трају консултације са Србијом, једином државом из региона која учествује на кинеском форуму „Један појас – један пут“.

Стручњаци оцењују да је овим Путиновом позивом јасно стављено до знања да је Србија један од лидера на Балкану и да постаје земља на коју Русија, али и Кина најозбиљније рачунају.

Велико партнерство

Председник Путин је у свом говору истакао да се воде озбиљни разговори о такозваном „великом евроазијском партнерству“.

Стижу велике инвестиције

Поједноставићемо билатералне и мултилатералне уговоре у областима царине и инвестиција

Владимир Путин, руски председник

– То партнерство подразумева сарадњу са земљама ЕЕУ, Шангајском организацијом за сарадњу и Асоцијацијом земаља југоисточне Азије. У току су преговори о трговинском споразуму и економској сарадњи с Кином, слободној трговини с Израелом, као и консултације са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром. Радимо на систему за поједностављење билатералних и мултилатералних уговора у области царине, санитарне и фитосанитарне контроле, инвестиција и заштита права интелектуалне својине. То ће све омогућити формирање великог економског простора од Атлантика до Пацифика – подвукао је Путин.

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, који са најважнијим светским лидерима учествује у раду форума у Пекингу, рекао је да Београд од почетка подржава иницијативу „Један појас – један пут“ и блиске везе са земљама Евроазијске економске уније.

– Главне речи којима би ми описали ову иницијативу су повезаност и веза. Ми мислимо на нове инфраструктурне пројекте, аеродроме, мостове и радимо на томе да успоставимо боље односе. Зато је јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости… Позивам да следећи форум у овом формату буде организован у Србији – рекао је Вучић, који је и цитирао председника Кине: Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама.

Ко чини Евроазијску економску унију

* Русија
* Киргистан
* Казахстан
* Белорусија
* Јерменија

На то се кинески председник Си Ђинпинг захвалио Вучићу и честитао му на изборној победи.
– Србија је развила јак културни и образовни сектор, снажна је сила у спорту и привреда јој је све јача… Наша културна размена је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко – поручио је Ђинпинг.

Постајемо сила

Милорад Вучелић, уредник недељник „Печат“, оцењује да су вести из Пекинга велика ствар за Србију и да показују да Срби постају све битнији.

– Србија је била и остала сила у региону. У центру смо дешавања и политику би требало да заснивамо на равнотежи са Истоком и Западом. Морамо бити свесни свог значаја… – наглашава Вучелић.
Драган Добрашиновић из Надзора за јавне финансије истиче да су ово веома добре вести за Србију.
Михајловићева и Ксијаопенг: Биће још бољеМинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је с кинеским министром транспорта Ли Ксијаопенгом о проширењу сарадње и коришћењу свих потенцијала програма „Један појас, један пут“. Михајловићева је оценила да је досадашња сарадња Србије с Кином и кинеским компанијама које раде на инфраструктурним пројектима добра.

– Највиши могући ниво сарадње са Русијом и Кином ојачава наш стратешки, политички и економски значај у региону, али и у целој Европи… – закључује Добрашиновић.

Са Путином и о „великој Албанији“Вучић је јуче казао и да је са Путином разговарао о пројекту „велике Албаније“ и претњама са Косова.

– Причали смо о стању на Балкану, претњама стварања „велике Албаније“ и осталим проблемима у региону. Постигли смо високу сагласност у тим питањима, што је за нашу малу земљу од изузетног значаја – рекао је Вучић, додајући да ће Србија морати да знатно појача коришћење руског гаса.