Прочитај ми чланак

„1,8 МИЛИОНА ГРАЂАНА КОСОВА – 1,9 милиона има право гласа“

0

Процењује се да на бирачким списковима на КиМ има 615.000 гласача више од укупног броја становника са правом гласа на Косову, пише лист "Зери".

Све ове велике разлике у статистици догодиле су се због континуираног неуспеха институција да прочисте бирачке спискове, а као резултат тога, у прошлости су се догодиле огромне злоупотребе гласова у земљи, додаје лист, преноси „Косев“.

Право гласа на ванредним парламентарним изборима, који ће се одржати 11. јуна ове године, има око 1,9 милиона грађана на Косову, а према званичној статистици, КиМ нема ни 1,8 милиона становника.

Све ове ‘избочине’ у броју бирача настале су због неширења изборних спискова, због чега је у прошлости било великог манипулисања гласовима, наглашава лист..

Шефица Централне изборне комисије (ЦИК) Ваљдете Дака, наводи за лист „Зери“ да се спискови гласача у овом раном изборном процесу прочишћују.

„Ово је питање о којем се расправља на свим изборима, али су (у спискове) укључени сви бирачи и обухватају све грађане који су регистровани у матичне књиге, јер добијамо изводе из матичне књиге рођених. Укључују целу дијаспору и све грађане који су регистровани – они имају право да гласају“, рекла је Дака.

Али се са шефицом ЦИК-а не слаже Митахер Хаскука, који је био посланик највеће опозиционе странке – покрета „Самоопредељење“ – у донедавном законодавном телу.

Хаскука каже за Зери да једноставна рачуница показује да у изборним листама има 615.000 људи више, него што има становника на КиМ.