У МАКЕДОНИЈИ ПОТПУНО БЕЗВЛАШЋЕ — пукао и локал!

16

Македонија, која је данас остала и без локалних власти, функционисаће на два колосека. С једне стране ће то чинити парламентарна већина, колико год то било нелегално, с друге ВМРО-ДПМНЕ, који ће тежиште акције пребацити на правни терен.

Потпуно безвлашће у Македонији! 

© AP Photo/ Boris Grdanoski

Политичка криза у држави која је пет месеци после парламентарних избора и даље без нове владе, а са председником Собрања о чијој ће легалности одлучивати Уставни суд, додатно је продубљена чињеницом да је од понедељка остала и без локалне власти.

Компликовану ситуацију додатно су замрсиле и најновије медијске спекулације које би се пре могле назвати спиновањем. Тако је портал „24 ТВ“ пренео да је лидер СДСМ-а Зоран Заев, који је дошао до посланичке већине приставши на „тиранску платформу“ албанских партија, наводно послао гаранције председнику државе Ђорђу Иванову да ће се нова влада залагати за јединствену Македонију и да ће му колико сутра Иванов одговорити.

Портал „Фри прес“, приде прецизира да је Иванов већ одлучио да мандат додели Заеву у предвиђеном року, па ће нова влада највероватније бити формирана 1. јуна. С друге стране, из кабинета Иванова су те тврдње за „Дневник“ демантовали, речено је Спутњику у том листу.

Потпуно замешатељство у дану када је Македонија остала без локалне самоуправе. А то конкретно значи да у Скопљу и осталим градовима, грађани неће моћи да рачунају на услуге које добијају од локалне самоуправе, попут збрињавања деце у вртићима, јавног превоза, реализације инфраструктурних пројеката, исплате зарада у локалним институцијама…

Да ли ће им помоћи то што је оспоравани председник скупштине Таљат Џафери одржао консултације са представницима парламентарних странака, са изузетком ВМРО-ДПМНЕ, са којима је договорио да локални избори буду одржани у првој половини октобра? До тада би мандат требало да буде продужен постојећој локалној власти. Да би то добило правну снагу, председник Собрања, чија легалност се оспорава, треба да распише локалне изборе, а Собрање да измени закон тако што ће продужити мандат представницима локални власти.

Према слову закона, локални избори требало је да буду одржани у првој половини маја, али није било председника скупштине да их распише. Избор Џаферија је, у међувремену, најјача македонска партија у парламенту ВМРО-ДПМНЕ оценила као неуставан, незаконит и супротан пословнику о раду Собрања. О томе ће одлучивати Уставни суд.

Коментаришући најновију политичку компликацију у комшилуку, политички аналитичар из Скопља Бранко Ђорђевски за Спутњик каже да ће се, како ствари сада стоје, у Македонији ићи на два колосека. „Очекујем да ће Собрање радити са новом парламентарном већином, а с друге стране, ВМРО ће бојкотовати рад Собрања. Сада је питање шта ће решити председник државе Ђорђе Иванов у односу на давање мандата за састав владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву. До петка истиче тај рок у коме он мора да се изјасни“, подсећа Ђорђевски.

Он процењује да Иванов неће дати мандат Заеву који је, по оцени председника државе, пристајањем на „тиранску платформу“ албанских партија кренуо у неуставну федерализацију државе. Ако Иванов то учини, дошао би, напомиње Ђорђевски, у конфликт и са својом партијом, која га је предложила за председника државе.

Парламентарна већина је већ раније најавила да ће у случају да Иванов у законском року не да мандат за састав владе Заеву, она бити формирана у Собрању, иако то није предвиђено македонским законима и Уставом.

„Али кад се већ десио избор самог председника Собрања на такав начин, неће бити никакво изненађење да се тако конституише и влада и да функционише као да је све било законски“, истиче Ђорђевски.

Очигледно је да ће захваљујући парламентарној већини бити сазвана седница Собрања, утврђен датум локалних избора, продужен мандат локалних градоначелника, јер је то сада, каже он, најургентнија ствар. С друге стране, ВМРО је са данашњим неприсуствовањем парламентарној координацији послао јасну поруку да они не признају легитимитет Таљата Џаферија и да сигурно неће учествовати у раду Собрања.

А шта могу донети локални избори у октобру, поготово лидеру СДСМ-а Заеву? Према писању македонских медија, с обзиром на начин на који је формирао парламентарну већину с албанским партијама, он с разлогом страхује од резултата.

Ђоређевски каже да је Заев сада у ситуацији да не сме да покаже ни страх ни превелику храброст.

„Сигурно му не одговарају избори пре лета, у јуну или јулу. Он рачуна да се мора етаблирати, да преузме све полуге власти у држави. С друге стране, не сме много ни да пролонгира одржавање локалних избора зато што ће испасти да се плаши“, истиче скопски аналитичар. Зато је, додаје он, и опредељен октобар као неки средњи оптимални рок у коме ће се задовољити и питање брзог избора локалне власти, а тај период је довољан да се Заев етаблира у свим државним институцијама које су важне за спровођење локалних избора.

На питање да ли ће одлука о расписивању локалних избора ипак довести до смањења тензија, Ђорђевски каже да у сваком случају хоће јер ће се сада сви оријентисати према том датуму.

„Јер, иако се ВМРО супротставља избору Џаферија, ипак су они ослободили тај кабинет у који је он ушао. Фактички су препустили власт Џаферију у Собрању, поручујући да не желе и физички да онемогућавају његово функционисање“, истиче скопски аналитичар.

Сада се, каже он, битка води на правном терену. Ђорђевски је напоменуо да грађанска иницијатива „За заједничку Македонију“, организатор свакодневних протеста широм Македоније, треба да одлучи како ће убудуће деловати. За почетак су одлучили да и они Уставном суду у уторак поднесу иницијативу за оцену уставности избора Џаферија за председника Собрања.

 • ЏЕРОНИМО

  „Nomen est Omen“ – rekli bi stari latini.
  Pa ne zove se ona tek tako BJRM. To znači da će uskoro postojati jedino u kolektivnom sećanju i pominjati se samo kao BIVŠA!

 • gifteconomy

  Македонија је Србија.
  Да имамо неку дипломатију достојну тог имена – она би се заложила за мир и помогла ми својој браћи.
  Не би ћутала и гледала

  • Vladimir

   Prvo treba sebi da pomognemo. Braća Bugari su nas šutnuli još 1913, pa 1915 i 16, pa najzad 1941 i na kraju 1991. Pa centar kosovske “države“ tokom 1999 je bio baš u makedoniji. Više od pola “makedonaca“ ima bugarski pasoš i bugarsko državljanstvo. Pogledaj koliko “makedonaca“ ide u srpske škole, a koliko u turske. Naša diplomatija radi odlično po ovom pitanju. Trebalo bi da nešto uradi i običan čovek, taj “narod“. Na primer, da počne da radi pošteno i ozbiljno, a ne samo da gleda kako da se uvali u neku državnu službu i uzima platu za zezanje onog drugog dela naroda koji nije u državnoj službi.

  • gifteconomy

   Бугарски народ је онај који дочекује нашу Брену као богињу – он нема ништа са масонским издајничким владама које су радиле за ватиканске педофилe, одувека, као и наше сопствене против нас самих !
   Према генетици – Бугари су 100 % Срби – лажи су да су дошли из Азије, као што су лажи да смо ми од негде дошли када костури из Лепеснког Вира имају нашу генетику.
   Не можемо сами да ојачамо – морамо као словенска браћа да станемо заједно

  • Vladimir

   Dočekuju Brenu i Cecu, a kad počne bilo kakav rat, onda dočekuju žene, decu i starce… Zar je malo bilo tri rata sa njima u poslednjih 100 godina da bi se izvukli neki zaključci? Pričam o narodu, koji se pretvori u stotine hiljada vojnika, ne o političarima kojih nema više od hiljadu.

  • LONDONIUM2

   Ta braca su od svog osamostaljivanja provodila drzavni policijski teror nad srpskim stanovnistvom u BJRM! Nisam protiv da im se pomogne koliko je moguce ali o ovom teroru treba da se zna.

 • E. Lirsch

  A garanciju su podpisali NATO-fasisti i EU nacisti. Makedonija prdnula u cabar. Bice RKE-KOKE i krkljanca do mile volje. Zasluzili jesu,

  • Т. Горски

   Македоније је „прднула у чабар“ онога тренутка када је пристала да се довоји од Југославије односно од Србије.
   Све остало је последица тога и неће се завршити само на овоме.
   Македонији се црно пише и мислим да се неће одржати.

   Једина реална шанса за њен опстанак је био федерација, (чак и конфедерација) са Србијом, односно остатком Југославије.

   Како поправити ствари?
   Па сада врло тешко но можда не и немогуће али уз многоструко већу цијену него раније.
   Но шта је ту је !

  • dr Srbivoje

   Kakva konfederacija sa ovima ili ustasama cak i da zele sta je Srbija i srpki narod? civiluk za koji ces se zakaciti kad pozelis? Ne ne mogu bugaroidi i ustase i gotovo ne treba nam tona tereta na ledjima

  • Т. Горски

   Па у „оно вријеме“ то није била неприхватљива идеја и мислим да би била прихваћена од Срба у цјелини.

   Сада је ситуација знатно другачија и за неки облик државне заједнице са Македонијом рекао бих да је воз пропуштен и да је подалеко отишао, тешко да се може стићи и тешко да нама сада тај воз у опште и треба.
   Ипак, треба бити прагматичан и „никад не рећи никад“, но под којим условима и како, о томе се може и треба разговарати.
   Поздрав !

  • Vladimir

   Makedonija je stvorena sa idejom da uskoro nestane, to jest da se podeli između Bugarske i Albanije. Međutim, Srbija i CG su devedesetih pružili neočekivano jak otpor i svi planovi su pomereni. Sad, zbog naglog povratka Rusije na svetsku scenu, u velikom stilu, žure da dovrše posao. Zato će sve proći mirno, skoro bez opaljenog metka, jer Bugari i Šiptari imaju dogovor koji je aminovao njihov gazda preko bare. I naravno imaju oni i zajednički cilj: srušiti Srbiju. Mislim da ovo što Srbija danas radi po ovom veštačkom makedonskom pitanju je više nego prikladno. Prave se oni ludi, pravimo se i mi, a samo da nam stignu tenkovi i avioni, lakše že biti…

  • Т. Горски

   Ти си можда у праву но ја нећу да будем искључив и рачунао бих на такав циљ ових около.
   Знам да Македонци немају одбојност према Србима и сасвим добро сам се својевремено разумио са њима на КиМ.
   Због тога сам био запрепаштен 90-их година, након онога што је македонско руководство учинило.
   Но шта да се ради, ми морамо „отворити очи“ и својим путем наставити даље.
   Поздрав !

  • don_kihot

   Trenutno u Makodiniji postoji jedna cvrsta i pojedinacno najdominantnija desnica ali nedovoljno da sama formira vlast. Sa druge strane imamo jednog makedonskog pobacaja Zaeva koji je ocigledno na platnom spisku Amerike i vec sada je jasno sta je njegov zadatak. Ovde vidimo da Makedonci dijele iste politicke i drustvene muke kao i mi Srbi kako u Srbiji tako u CG pa i sire. Ni njima ne manjka Kandicki, Canaka, Vucica, Lazanskih, Djukanovica i ostalih prodanih gov…
   Prodajemo se za male pare. Americki dzokeri nisu Albanci, Muslimani, Hrvati nego bas ti nasi prodani izrodi. Dobiju glasove na nacionalnim amblemima a onda se prodaju za dan vlasti. I to je matrica koja se desava tamo negdje od 2000 pa na ovamo. I trajace sve dok zapad bude dominantan na Balkanu. S gledajuci na spoljnu politiku Rusije necemo se skoro osloboditi iz ovih okova.

  • Т. Горски

   Знам то брате,
   Јасно је то, ваљда свакоме ко хоће да мисли властитом главом.
   Но ово су ствари које могу потрајати дуго а могућа су и релативно брза рјешења но у сваком случају Македонији је извјестан рат.
   Како да се ми поставимо у односу на то, тешко је рећи јер ми недостају подаци.
   Ми из ове позиције можемо само нагађати какве планове имају „велики играчи“ и како ће их остваривати.
   У сваком случају ја Македонцима не желим зло.
   Поздрав !

  • ЏЕРОНИМО

   Nije tačno da Makedonci nisu hteli sa nama. Postojala je „Inicijativa Gligorov – Izetbegović o nekakvoj asimetričnoj federaciji. Ali je to Milošević kao i svaki drugi predlog o preuređenju eks JY države – glatko odbijao !

  • Т. Горски

   Мислим да ниси у праву.
   Што се Македонаца тиче, слажем се да обичан плебс није био склон сецесији но ипак је тај плебас прихватио пут Тупурковског и осталих који их је одвео у сецесију.
   Алија није прихватао ништа осим „Босне“ која је требала бити џамахирија а његови следбеници нису ни данас одустали од те намјере.
   Све варијанте које је „Милошевић“ предлагао у вези са очувањем Југославије су пропале прије свега због енормно безобразног уплитања САД-а, Њемачке и УК (Енглеске).
   Алија се плашио велике надмоћи југословенске војске а у крајњем случају и Срба који су показивали жељу да се Југославија очува а ако то други не прихватају онда да се разилазимо по етничким а не тиииитиним границама и био је спреман прихватити и такав принцип о чему су вођени интензивни разговори између Срба и Муслимана..
   Договор је био на видику но сваки пут када би он био извјестан појављивали би се Американци и покварили га.
   Милошевић је најпоштенији и најчеститији политичар тога доба јер није тражио ништа за „себе“ што није нудио и „другима“.
   Ко је тај од политичара кога можемо поредити са њим?